Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Cursus Landschapsgids Maasdal

Actief & Buiten

De afdelingen IVN De Maasdorpen en Geijsteren-Venray organiseren voor IVN Regio Maasdal in 2018-2019 opnieuw de cursus Landschapsgids Maasdal voor IVN'ers en niet-IVN'ers met interesse voor het landschap (natuur en cultuur).

Het doel van de cursus is mensen op te leiden tot landschapsgidsen die zelfstandig een landschapsexcursie kunnen ontwerpen, uitzetten en begeleiden. De cursus is specifiek gericht op het gebied in het Maasdal tussen Venlo-Nijmegen en Peel-Duitse grens. Aan bod komen de processen die het landschap vormden en nog steeds vormen. De cursus gaat niet specifiek in op een bepaald onderwerp maar biedt een brede basiskennis op het gebied van onder andere geologie, vegetaties, cultuurhistorie en landschapsinrichting.

Gedurende de cursus schenken de docenten tevens uitgebreid aandacht aan technieken om een groep door een landschap te gidsen en om kennis en inzicht over te dragen (het feitelijke gidsen).

De cursus omvat 8 lesdagen (zaterdagen), 4 lesavonden (donderdagen) en 1 zaterdagochtend. In de lessen komt de theorie aan bod, gegeven door ervaren docenten. Verder gaan de cursisten regelmatig naar buiten waar het geleerde in praktijk wordt gebracht. De cursist ontwerpt in de loop van de cursus een landschapswandeling (ommetje) dat als afstudeerwerkstuk dient.

De lessen zijn gepland op de volgende zaterdagen: 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 2 maart (ochtend), 16 maart, 6 april, 27 april, 11 mei en 7 juni en de volgende donderdagavonden 29 november, 17 januari, 7 februari en 21 februari. De cursus sluit op de laatste dag af met een presentatie van de ommetjes en de uitreiking van het cursus certificaat. De cursusprijs bedraagt € 160,-. Hiervoor ontvangt de cursist naast lessen ook koffie/thee, een cursusmap en het speciaal voor deze cursus geschreven boek Landschappen in het Maasdal (ISBN/EAN 9789461086235).

Meer informatie over de inhoud van de cursus en de invulling van de cursusdagen komt op de website of kan men verkrijgen bij Cora Oostendorp. Aanmelden vóór 10 september 2018 bij Cora Oostendorp, coraoostendorp@gmail.com. Het maximum aantal deelnemers is 24 (4 per afdelingsgebied).

Kennnismakingsavond op donderdag 4 oktober in 't Zoemhukske in Horst om 19.30 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top