Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Spinnen tellen

Actief & Buiten
Spinnen in alle soorten en maten zien? Op zondag 8 september houdt IVN Weert van 13.00 tot 15.00 uur voor de eerste keer een spinnentelling in het NMC Weert aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. In heel Nederland vindt op zaterdag 7 en zondag 8 september de nationale spinnentelling plaats.

Bij spinnen denk je al snel aan enge kriebelbeestjes in donkere hoekjes. Maar het zijn ook stoere helden die een ingenieus web bouwen. Denk aan Spiderman die zijn ongekende kracht te danken heeft aan het maken van sterke draden.

Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 30.000 soorten spinnen. In Europa en Nederland zijn de spinnen niet gevaarlijk of giftig. De zijde in een spinnenweb is vijf keer zo sterk als staaldraad van dezelfde dikte. Een spinnenweb gemaakt van draden met de dikte van een potlood zou sterk genoeg zijn om een vliegtuig op volle snelheid te stoppen. In tegenstelling tot mensen hebben spinnen blauw bloed. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.

Ga samen met je kind(eren) of kleinkind(eren) op zoek naar deze bijzondere dieren op acht poten. Hoor welke spinnen er zijn en waarom ze zo nuttig zijn. Luister naar een verhaal van de fabelachtige en slimme spin Anansi. Voor de kinderen zijn er kleurplaten. Ook kunnen ze een Spiderman masker maken. Vervolgens ga je onder leiding van natuurgidsen van IVN Weert naar buiten om in de tuin van het NMC spinnen te vangen. Bekijk de spin nog beter met een vergrootglas, bepaal met een zoekkaart om welke spin het gaat. Na het invullen van het telformulier laat je de spin weer vrij. Met het jaarlijks tellen van de spinnen, wordt inzichtelijk hoe het met de spinnenpopulatie in Nederland is gesteld.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...