Skip to Content Skip to Index Page
VVV-wandeling: Machtige Vrouwen in Thorn

VVV-wandeling: Machtige Vrouwen in Thorn

Thorn een feministisch bolwerk? Achthonderd jaar lang werd het ministaatje geregeerd door adellijke dames. Onder leiding van een VVV-gids ontdek je de bijzondere geschiedenis van het witte stadje.

Thorn was meer dan achthonderd jaar een zelfstandig staatje waar stiftdames onder leiding van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Al vanaf het ontstaan van het stift is duidelijk dat vrouwen een grote rol spelen. En dat zij eigen baas zijn en zich niet laten overrulen door anderen. 

Tijdens de wandeling hoor je de verhalen die een beeld geven van de vrouwelijke macht. Verhalen over een brief naar de paus waarin de dames duidelijk aangeven dat ze buiten de kerk hun eigen kleding kiezen en dat ze vlees eten als zij dat zelf willen. Wandelend door Thorn hoor je ook hoe de verkiezing van de nieuwe vorstin-abdis, Maria Cunegonda verliep. Omkoping en dreigementen werden niet geschuwd in de strijd om de machtigste vrouw van het Land van Thorn te worden. 

Deze wandeling is een goede aanvulling op, of juist een mooi begin van, de bijzondere tentoonstelling ‘de Vergeten Prinsessen van Thorn’ in het Limburgs Museum in Venlo. 
Start om 11.00 uur vanaf VVV Thorn.

Elke betalende deelnemer ontvangt bij de start een gratis magazine 'Kastelen en Tuinen' (twv € 7,95). 

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...