Skip to Content Skip to Index Page
Grathemermolen

Grathemermolen

De Grathemermolen, een watermolen, ligt schilderachtig aan de ingang van Grathem aan de Uffelse beek en werd in 2016 toevertrouwd aan Stichting het Limburgs Landschap. Al in de 13e eeuw bevond zich in Grathem de banmolen van het stift van Thorn. In 1874 werd die molen verkocht aan de pachter-molenaar en werd de Grathemermolen ingrijpend gemoderniseerd. In 1915 werd de molen verbouwd tot turbinemolen. Vanaf de aansluiting op het elektriciteitsnet in 1930 werd er elektrisch gemalen en commercieel geëxploiteerd.

Maar net zoals bij de andere molens verdween die economische functie. Er bleven zich gelukkig mensen om de molen bekommeren. Het huidige waterrad werd in 1995 naar oud voorbeeld teruggeplaatst en gekoppeld aan het gietijzeren binnenwerk. Dat zou het oudste gegoten aandrijfwerk voor molenstenen in Nederland zijn. De molen is nog steeds maalvaardig en compleet uitgerust. Dit alles danken we onder andere aan de inzet van de voormalige Stichting Grathemermolen.

De Grathemermolen is eigendom van de gemeente Leudal en is te bezoeken. In de molen bevindt zich ook een winkeltje waar molen- en molengerelateerde producten worden verkocht. De molen werd eind 2017 overgedragen aan het Limburgs Landschap.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...