Skip to Content Skip to Index Page
Vlinderkoepel Zutendaal

Vlinderkoepel Zutendaal

Appreciatie voor Europese dag- en nachtvlinders

Laat je verbazen door de dansende pareltjes in de vlinderkoepel met Europese dagvlinders. Boven deze overdekte bloemrijke tuin kun je bij zonnig weer genieten van de kleurrijke fladderaars die om je heen vliegen. Ga op zoek naar vlindereitjes, rupsen en poppen op de meer dan 75 verschillende plantensoorten. Ieder plantje wordt door minstens één vlindersoort gebruikt als voedsel.

Een vlinderkoepel, geen tropische vlinderserre

De Vlinderkoepel op Lieteberg is bijzonder omdat hier enkel Europese vlindersoorten worden gehouden. Bijgevolg bestaat de koepel niet uit glas maar uit gaas en is de tuin onderhevig aan de seizoenen en de weersomstandigheden.

Dat houdt in dat wij de natuur haar gang laten gaan en er dus geen vlinders te zien zijn in de winterperiode. De diertjes houden dan hun winterslaap.

Het vlinderseizoen loopt van begin april tot half oktober; dan heb je de meeste kans om vlinders te zien.

 Enkel vlinders bij zonneschijn

Vlinders zijn koudbloedig; ze zijn niet instaat om eigen lichaamswarmte te produceren. Als een vlinder wilt vliegen moet hij zich eerst even opwarmen in de zon. De vlinder vangt zonnewarmte op met zijn vleugel en gaat daarom met zijn vleugels geopend in de zon zitten.

Geen zonnig weer, ga dan op speurtocht en zoek waar de vlinders en rupsen zich verstopt hebben. Misschien spot je ook wel het vlindereitje of –pop.

Sensibilisering door natuureducatie

In de vlinderkoepel wordt je geïnformeerd over het nut van vlinders. Je neemt hun leefwereld onder de loep en ontrafelt de bedreigingen voor hun voortbestaan. 

 

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...