Skip to Content Skip to Index Page
Beleef de films van Krzysztof Kieslowski opnieuw in de cinema!

Beleef de films van Krzysztof Kieslowski opnieuw in de cinema!

Filmhuis De Domijnen neemt je mee in de bijzondere filmwerken van Krzysztof Kieslowski.

Filmhuis De Domijnen vertoond 4 films van Kieslowski, die gerestaureerd zijn, opnieuw in het Filmhuis. Op 18 januari wordt er een speciale inleiding verzorgd door filmanalist Jan Salden, bij de film Trois Couleurs: Bleu (met Juliette Binoche). Met de Trois Couleurs filmtrilogie refereert Kieślowski naar de drie idealen van de Franse revolutionaire periode: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Kieslowski (geb. 1941 in Warschau) groeide op als kind van de communistische Poolse staat. Toen hij stopte met de brandweerschool en besloot naar de filmacademie te gaan en spitste zich aanvankelijk toe op het maken van documentaires.
Allesoverheersend in Kieslowski-films is de thematiek. De personages in zijn speelfilms krijgen vaak te maken met morele keuzes, tussen conformisme en idealisme,

Samen met collegaregisseurs als Andrzej Wajda en Krzysztof Zanussi wordt Kieslowski gerekend tot de uitdragers van de Poolse ‘cinema van de morele bezorgdheid’. Telkens plaatst Kieslowski kanttekeningen bij het functioneren van de communistische heilstaat. Krzysztof Kieslowski stierf een paar jaar na de afronding van Trois Couleurs trilogie. Hij was toen al met pensioen, om zo te kunnen ontsnappen uit de fictieve wereld die film voor hem was. Vlak voor zijn dood zei hij daarover: “Opeens besefte dat ik het normale leven volledig achter me had gelaten.” (bron: 8weekly)

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...