Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Van wederopbouw tot Hightech

Kunst, Cultuur & Educatief

In Openluchtmuseum de Locht is de tentoonstelling Van wederopbouw naar hightech te bezoeken. De tentoonstelling is te vinden in de aspergetunnel. 

Nooit meer honger! Dat was de wens van de bevolking na de Tweede Wereldoorlog. In de regio Noord-Limburg heeft de tuinbouw na 1945 een opzienbarende ontwikkeling door gemaakt. De glastuinbouw ontwikkelde zich snel naast de oude wijze van telen in de volle grond.

Er werd gezocht naar mogelijkheden om de groei van gewassen te optimaliseren door verbetering van de voeding, klimaatbeheersing en ongediertebestrijding. De aarde werd vervangen door substraat, een kunstmatige bodem. Door de invoering van automatisering probeerde men de productie te verhogen.

Al deze ontwikkelingen hadden invloed op het gezinsleven. Moeilijke gesprekken aan de keukentafel. Er moesten ingrijpende besluiten worden genomen over gewas en wijze van telen, met grote financiële gevolgen. Zal de bank meewerken? Is er voldoende afzet mogelijk? Is er een opvolger voor het bedrijf?

Dit verhaal wordt in de tentoonstelling Glastuinbouw na 1945. Van wederopbouw naar hightech verteld via het verhaal van 3 generatie tuinders en veel foto's en filmbeelden die het verhaal duiden. De rode draad in deze tentoonstelling is het feit dat het gezins- en familiebedrijf van kleinschalig doorgroeide naar steeds meer schaalvergroting.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...