Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Jeux d'images intimes, un petit florilèges

Kunst, Cultuur & Educatief

Op zondag 10 maart om 14.00 uur wordt de expositie Jeux d'images intimes, un petit florilèges geopend door drs. Jan Willem Bertens, oud-ambassadeur en voorzitter van de MABP. De expositie is gekoppeld aan de twaalfde Maastricht Antiquarian Book & Print fair die van 15 t/m 17 maart plaatsvindt in de Sint Janskerk in Maastricht en die dit jaar in het teken van de erotiek staat.

De kunstenaars Toussaint Essers en Annika Lochtman hebben een autonome stijl maar er zijn verschillen. Zo werkt de eerste vooral met verf, de tweede veel digitaal. Toch zijn er genoeg artistieke argumenten om gezamenlijk te exposeren. Zij werken figuratief, ze spelen een spel met ondeugd en onschuld. Misschien ook wel onderling, hun werken publiceren ze vaak op Facebook, waar ze op elkaar reageren. Zonder twijfel is Annika de herkenbare muze in de werken van Toussaint. Bij de uitwisseling op dit platform ontwikkelt zich een schare volgers die nog steeds groeiende is.

Drie jaar geleden hebben ze elkaar ontdekt, allereerst als kunstenaar. Gaandeweg is er een warme liefdesrelatie ontstaan. Maar bovenal zien ze in elkaar een artistieke geestverwantschap. Toussaint: "Zowel ons werk als onze levensvisie kent vele raakvlakken. We strijden beide 'En ja dit was voor ons een gewaagde keuze' tegen zelfingenomenheid en valse ernst, ofwel het harnas der volwassenheid. Daar stellen we wat ik noem onze 'bloempjes van vreugd' tegenover".

Het is een bepaalde onbevangenheid, die het bestaan licht houdt, die een bijzondere lading geeft aan de erotische kant van hun werk. Beide kunstenaars brengen hun erotische fantasie naar het niveau van kunst en laten de intimiteit van de buitenwereld zien in een vaak speelse stijl, zonder zich iets aan te trekken van mogelijk negatieve commentaren. Zie bijvoorbeeld de fallussen op het werk van Annika en het spel wat ze daarmee speelt.

Initiatiefnemer van de expositie is Ton Stille van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP). Jaarlijks houdt de organisatie naast de boekenbeurs in de St Janskerk een tentoonstelling. Dit jaar staat de beurs en dus ook de tentoonstelling in het teken van de erotiek. Hij zegt: "Ieder jaar hebben we een ander thema, zoals vorige jaren cartografie, Europa en devotionalia. Dit was voor ons een gewaagde keuze maar daar houd ik wel van".

Het is niet de eerste keer dat Annika en Toussaint samen exposeren. Ze hebben dat eerder gedaan zoals in Italië. Niet eerder gebeurde het op zo'n prominente locatie. "Dit was voor ons een gewaagde keuze."

De expositie is te zien op maandag van 10.00-18.00 uur, op dinsdag, woensdag, vrijdag & zaterdag van 9.00-18.00 uur, op donderdag van 9.00-21.00 uur en op zondag van 12.00-18.00 uur.

De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) is op vrijdag 15 maart van 14.00-19.00, op zaterdag 16 maart van 10.00-18.00 uur en op zondag 17 maart van 10.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje

Noteer deze alvast in je agenda De beste tips van onze redactie

Back to Top