Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Vinsters van de zeël

Kunst, Cultuur & Educatief

De vijf kunstenaars van deze expositie willen een glimp laten zien van hun Vinsters van de zeël. Vol ziel en zaligheid, ieder met zijn of haar eigen oog voor en het materiaal waarmee ze de omgeving, de mens hierin en de taal die gebruikt wordt omzetten in een uitnodiging voor anderen hierin te laten participeren en vooral van te laten genieten.

Bep Verblakt (1949) schildert sinds 2004 figuratief en abstract. Plekjes in en om haar Sittard weet ze mooi in kleur vast te leggen. In 2016 is ze gestart met portretten. Daar 2016 het Toon jaar was, is Toon Hermans de eerste markante persoon uit Sittard die op het doek werd vereeuwigd. De verf vertelt over personen waardoor historie en heden elkaar ontmoeten, vertrouwt raken en doorgegeven worden. Zo blijven dierbaren reizen door de tijd. Bep presenteert in deze tentoonstelling een veelheid aan schilderijen. Heel bijzonder, verrassend en herkenbaar voor de Sittardenaar zijn de portretten van bekende (voormalige) inwoners van de stad.

Wim Kootstra (1949) heeft eerst van achter de camera gefilmd. Van een en hetzelfde object worden heel veel dia's gemaakt, door deze achter elkaar in een tempo te vertonen bewegen de beelden. Hierna heeft hij zich sinds circa zes jaar toelegt op fotografie. Respect voor architectuur, gigantische natuur, unieke mensen of net een fractie hiervan vastleggen in een momentopname. Hij wil de foto laten bewegen. Het in de volksmond bekende kiekje doet niet af aan de kunst. Voor deze expositie heeft hij gekozen de foto’s in kwartetten te sorteren en te exposeren in hun samenhang. Dat doet Wim niet alleen, maar samen met Frank Janssen. Frank heeft een geheel eigen visie op fotografie. Vrijwel overal waar hij komt heeft Frank de camera 'in de aanslag'. Groepen, personen, groen en macrofotografie. Maar ook heel bewust op zoek naar uitdagingen in Sittard en omgeving en steden over de landsgrens. Ook Frank heeft ervoor gekozen samenhang aan te geven in zijn fotowerk door dit te presenteren in de vorm van 'kwartetten'. Frank Janssen (56), geboren Brabander, getogen in Limburg. Passie voor het toepassen van fotografie in al haar varianten. Heeft nu 3 1/2 jaar fotografie opleiding gevolgd. De fotografie is een echt uit de hand gelopen hobby waar hij veel plezier aan beleeft. Fotograferen is creëren met licht waar je niet te licht over moet denken.

Monigue Kroes (1970) vond als jong kind kleurpotloden en viltstiften altijd al iets magisch hebben. Via het tekenen is ze later gaan schilderen en heeft haar passie voor kleur opnieuw ondekt. Na vijf jaar deskundige begeleiding is ze zelf op ontdekkingsreis gegaan. Op allerlei vlakken, manieren en met diverse materialen heeft ze zich verschillende disciplines en stijlen eigen gemaakt. Zacht en toch stoer met natuurlijke materialen en kleuren werken, een inspiratie en uitdaging om de kijker te verrassen. Ze creëert/vervaardigt in opdracht en biedt keuze in overvloed/ mogelijkheden uit eigen werk. Monique heeft in Susteren een galerij en een atelier waar ze lessen en workshops geeft.

Leonne Cramers (1959) is al heel vroeg begonnen met waardeloos materiaal te fröbelen. Creativiteit met anderen delen, iemand uitdagen zelf iets te maken en hierin enthousiasme, individualiteit en plezier te ontdekken kwam niet veel later. Via boetseren, schilderen en tradities bij schrijven uitgekomen. Stuurt sinds 1979 kerstwensen waarvan in eerste instantie het symbool belangrijker was dan de tekst. De laatste twintig jaar is ze gaan toeleggen op de tekst waarbij schrijven in haar eigen taal het Gelaens een speciale plek heeft. Ze ziet snel wat er om haar heen gebeurt en probeert dat in woorden te vangen, daarbij maakt het spelen met woorden dat er meer in zit dan je op het eerste moment leest. Soms worden er ook woorden gebruikt die men niet meer dagelijks op straat hoort, maar die bij lezers en toehoorders herkenning oproepen. Schrijven is voor haar schilderen en spelen met woorden, in het haar eigen taal vindt ze de meeste speling. Deze expositie heeft ze gekozen voor teksten in het Gelaens over Limburg, diverse plekken in Sittard aan de Maas en de Vinstere van mien zeël. Teksten kun je vinden in LiLiLi-boeken, platboeken, Minnezinne in Moerstaal en in haar eigen boekje met daarin de eerste 26 kerstwensen Zeëje van tied.

De opening van de expositie op zaterdag 11 mei 2019 om 15.00 uur in het Mariapark, is in handen van Theo Timmermans. De opening onder zijn leiding gaat vergezeld van voordrachten van en door Leonne Cramers. Daarna is de expositie te zien op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top