Skip to Content Skip to Index Page
UniVorm - Jonge ontwerpers en de eigen collectie

UniVorm - Jonge ontwerpers en de eigen collectie

Erfgoedcentrum de Domijnen toont Amerikaanse militaire uniformen uit de Tweede Wereldoorlog naast folkloristische kostuums uit Broeksittard, het pak van een sluiswachter uit Grevenbicht en de cape van een postbode uit Geleen, priesterkleding uit Einighausen en mijnwerkerskleding uit Geleen. Ze hebben elk een eigen verhaal.

Een uniform zorgt enerzijds voor eenheid, je bent daarmee herkenbaar als lid van een bepaalde organisatie. Gelijktijdig sluit het dragen van een uniform de niet-leden uit. Het dragen van een uniform geeft status. Binnen een groep kan ook nog onderscheid worden aangebracht in rang en stand of de gelegenheid waarvoor het wordt gebruikt. Een bijbehorend accessoire zoals bv. een sjerp, een vlag of een vaandel onderstreept en bevestigt de groep.

Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht voegen een extra dimensie aan het verhaal van de uniformen toe. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken. Vandaar de woordspeling UniVorm. Nadia Kitzen, Elza Lencberga, Evelien Klerkx en Wies Vilé hebben elk een nieuw werk gemaakt geïnspireerd door een van onze uniformen of door een detail hiervan.

Ben jij een liefhebber van cultureel erfgoed, mode en/of kunst dan is dit dé expositie voor jou.

Het Erfgoedcentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...