Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Het oude verhaal over nieuw leven

Kunst, Cultuur & Educatief

Een kerstcompositie die perfect past bij de laatste weken van het jaar. 

We gaan weer op weg naar Kerstmis en ook dit jaar willen we u uitnodigen om van een bijzondere tentoonstelling te genieten. Met de serie kerstcomposities giet beeldhouwer Dick Aerts het oude verhaal over nieuw leven op een unieke manier in brons. Zijn beeldtaal is te omschrijven als een geheel van monumentale vormen waarin figuren een rol spelen.

De kerststalletjes vertellen - luchtig ingekaderd in een bronzen vierkant - de scenes uit het Lucas-evangelie. De vertrouwde boodschap krijgt in Aerts' beelden meer details. Hij kiest voor composities van figuren, waarbij de interactie tussen mensen en dieren voortdurend varieert. Er ontstaan nieuwe verhalen in de details: over de wederzijdse afhankelijkheid tussen moeder met kind, de bezorgde Jozef en het sterke kudde-gevoel van de schapen. Natuurlijke taferelen, waarbij ieder wezen zijn plek heeft. De toeschouwer voelt direct 'daar gaat het over' en wordt geraakt in zijn verwondering of ervaring.

Het verhalend element is er bij de eerste blik op het brons, zonder dat verder te definiëren of expliciteren. Aerts laat zich in zijn aanpak inspireren door het werk van de gotische kathedralen-beeldhouwers. Zij verbeeldden niet alleen de mensfiguren, maar plaatsten figuren in een bepaalde setting, met zichtbare interactie tot gevolg. Het werk van Aerts is waarachtig, omdat het leven met alles wat mooi en lelijk is, is zoals het is. Het is voelbaar voor mensen die zelf de ruimte nemen om die beide uitersten te ervaren.

Dick Aerts (Haastrecht 24-03-'56) is een vormgever die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de vervaardiging van bronzen beelden met een karakteristiek handschrift. In zijn beelden blijft het wordingsproces zichtbaar. De klok is als het ware even stilgezet en het beeld in wording is in brons geconserveerd.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...