Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Unlocked - Oorlogsgeheimen onthuld

Kunst, Cultuur & Educatief

De rondleiding voert langs de oppervlakte relicten van de oude Duitse oorlogsfabriek in de Heidegroeve. De gids vertelt u hoe het Geuldal in en rondom Valkenburg eeuwenlang door vreemde legers werd doorkruist. De plaatselijke bevolking, door schade en schande wijs geworden, vluchtte in tijden van oorlogsdreiging in de eeuwenoude ondergrondse mergelgroeven die het Geuldal rijk is. De laatste keer was dit tijdens de afloop van de Tweede Wereldoorlog. In de Heidegroeve onder het Rotspark in Valkenburg bouwden de Duitsers vanaf het voorjaar van 1944 aan een ondergrondse oorlogsfabriek. Her en der op de heuvelrug boven de Plenkertstraat staan nog de bunkers die de fabriek moesten beschermen tegen sabotage van buitenaf. Via de bunkers op het Rotspark bereikt de gids de oude ingang van de Romeinse Katakomben, die deel uitmaken van de oorspronkelijke Heidegroeve. Via een lange trap daalt u met de gids af totdat u zo'n dertig meter lager het gangenstelsel bereikt. De ondergrondse ruimten zijn voor de gelegenheid ingericht op hetgeen zich hier in september 1944 heeft afgespeeld. Nadat de Duitsers verdwenen waren, nam de bevolking van Valkenburg zijn intrek in de fabriek. Zeventienhonderd mensen wachtten hier de komst van de Amerikanen af. Buiten denderde het artillerievuur over Valkenburg, dat grotendeels in puin werd geschoten. De belegering duurde vier dagen. De meeste mensen zaten toen al een week of langer in de groeve.

De themaexpositie is er op gericht om enerzijds de gebeurtenissen in september 1944 op historisch verantwoorde wijze weer te geven, anderzijds wil de expositie bezoekers de zintuiglijke beleving geven van zowel het leven in de oorlogsfabriek als het schuilen in de groeve tijdens de bombardementen op Valkenburg. Een deel van de oorlogsfabriek is speciaal voor deze gelegenheid te bezichtigen middels speciaal daarvoor gemaakte kijkvensters waardoor de bezoeker letterlijk in het verleden kijkt. Lichteffecten en geluidsfragmenten, versterkt met authentieke filmopnames maken het een unieke ervaring in het brede aanbod van oorlogsverhalen die in september in Valkenburg zullen worden uitgebeeld.

De expositie is de aanloop naar een meer permanente expositie over de oorlogsgeschiedenis van Valkenburg in de toekomst.

Het museum is geopend i.c.m. rondleidingen op dinsdag t/m zondag om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...