Skip to Content Skip to Index Page
content page title

De Tweede Wereldoorlog met een lach en een traan

Kunst, Cultuur & Educatief

Een tentoonstelling van tekeningen en schilderijen van Herman van den Bosch, met een unieke blik op De Tweede Wereld Oorlog. Een expositie in de Dominicanenkerk die nog maar tijdelijk te zien is in onze boekhandel!

Vanaf augustus 1939 mobiliseert Nederland en het leger bereidt zich onwennig en onmachtig voor op een mogelijke oorlog. Op 10 mei 1940 trekken Duitse troepen ons land binnen. De strijd zou maar enkele dagen duren. Nederland capituleert vijf dagen later na het bombardement op Rotterdam. Om krijgsgevangenschap te voorkomen, roept de regering alle soldaten op een heenkomen in Engeland te zoeken. Herman van den Bosch was een van hen. Het was het begin van een periode vol ontberingen, maar ook van kameraadschap en plezier. Maar vooral van wachten op de bevrijding en hopen om te overleven.

Herman van den Bosch is geboren op 4 april 1907 in Amsterdam. Hij volgde een opleiding tot technisch tekenaar en werd medewerker van het architectenbureau van Eduard Cuypers. De crisis in het begin van de jaren dertig beëindigde zijn Amsterdamse loopbaan, maar dankzij zijn toenmalige werkgever Tegelhandel Heystee kon hij in Maastricht aan de slag als ontwerper bij de Mosa.

In Maastricht leerde de Amsterdamse bon vivant al snel zijn toekomstige echtgenote, Jo Keizer, kennen en ze beleefden samen mooie jaren. Tot de Tweede Wereldoorlog daaraan abrupt een einde maakte.

Van de vele schetsen, tekeningen en schilderijen die Herman in Engeland maakte, zijn er ruim 50 bewaard gebleven. Hiervan worden tijdens deze tentoonstelling acht getoond. Ze tonen op soms hilarische en soms indringende wijze het leven in de kampen, de oorlogshandelingen zelf, de absurditeit ervan, de weemoed en het verlangen maar ook de boosheid jegens de leiders die met een enkele pennenstreek honderdduizenden soldaten naar het slagveld dirigeren.

Op de website van Herman van den Bosch  zijn meer dan 2000 tekeningen en schilderijen van Herman van den Bosch te bewonderen. Inclusief de hele collectie van schilderijen en tekeningen uit de oorlogstijd. Een groot deel van zijn oeuvre is inmiddels in het bezit van musea, stadsarchieven en particuliere verzamelaars.

Boekhandel Dominicanen is geopend op maandag van 10.00-18.00 uur, op dinsdag, woensdag, vrijdag & zaterdag van 9.00-18.00 uur, op donderdag van 9.00-21.00 uur, op zondag van 12.00-18.00 uur. De expositie is te zien t/m 1 februari.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...