Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Lezing over en excursie naar de Belgisch-Limburgse stad Sint-Truiden

Kunst, Cultuur & Educatief

In samenwerking met de Heemkundevereniging Schin op Geul organiseert de Kring Valkenburg en Heuvelland van het LGOG een lezing over en een bezoek aan Sint-Truiden. De lezing wordt verzorgd door de geograaf Hub Stohr, die ons ook op 24 augustus zal rondleiden door Sint-Truiden.

De Belgisch-Limburgse stad Sint-Truiden dankt haar naam en haar ontstaan aan Trudo, een Frankische edelman uit de 7de eeuw. Hij bouwde een kerk en stichtte een klooster bij een beekje in de Haspengouw, een van de vruchtbaarste streken van dit deel van Europa. Na zijn dood werd Trudo heilig verklaard en toen er ook nog wonderen bij zijn graf plaatsvonden werd deze plek een geliefd bedevaartsoord. Het klooster groeide uit tot een rijke benedictijnenabdij met veel grondbezit. Bij de abdij ontstond een nederzetting die al snel uitgroeide tot een stad met vooral verzorgende functies voor het omringende platteland. Eeuwenlang lagen de abdij en de markt van Sint-Truiden pal naast elkaar en stad en abdij hadden ieder zeggenschap over hun eigen deel van de stad.

In de Franse Tijd werd de abdij opgeheven en de gebouwen verkocht, voor een groot deel afgebroken en als bouwmateriaal verkocht. De toren bleef behouden.
In de 19de eeuw werd een deel van de abdij herbouwd. In 1975 verwoestte een felle brand weer een deel van het complex. De toren raakte toen zijn spits kwijt.
Sint-Truiden bleef een relatief kleine stad, echter met een gigantisch marktplein, op één na het grootste van België. Dit plein wordt nog altijd beheerst door een drietal torens: het belfort van het stadhuis, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en nu de nu stompe toren van de abdij.
We maken een wandeling door Sint-Truiden met veel gezellige straten met winkels en restaurants, beklimmen de abdijtoren en bezoeken de ‘Keizerszaal’ en de ‘Academiezaal’ van de abdij, een aantal kerken en een begijnhof. Er blijft ook nog tijd over om zelf de sfeer van de stad op te snuiven.

Globaal programma:
09.00 uur vertrek uit Schin op Geul
10.30 uur start wandeling en bezoeken
12.30 uur lunchpauze op en rond de Grote Markt
14.00 uur vervolg wandeling en bezoeken
17.00 uur vertrek uit Sint-Truiden
18.15 uur terug in Schin op Geul

Het bijwonen van de lezing is gratis, met de mogelijkheid van een vrije gave. De excursie kost voor leden van het LGOG en/of van de HKV Schin op Geul € 20 en voor niet-leden € 25. In de luxe touringcar is plaats voor 50 personen. Het is daarom noodzakelijk dat u zich van te voren aanmeldt. Hierbij is de volgorde van aanmelding bepalend voor de deelname.
U kunt zich tot 12 augustus voor deze excursie aanmelden bij Jan Hendrikx, tel. 06 290 43 203 of per e-mail: jhendrikx19491@kpnmail.nl.Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...