Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Mini-expositie Gard van Wegberg

Kunst, Cultuur & Educatief

Een bijzondere expositie van de schilderijen van kunstenaar Gard van Wegberg. 

In Taverne de Oude Munt zijn diverse schilderijen te bewonderen van de 98-jarige kunstschilder (in ruste) Gard van Wegberg. Hij is de nestor onder de Weerter kunstenaars. Tot zijn 90e jaar was Gard van Wegberg nog dagelijks actief als beeldend kunstenaar.
Al geruime tijd biedt Taverne de Oude Munt beeldend kunstenaars uit de regio Weert de gelegenheid te exposeren in het restaurantgedeelte. Dit keer is het de beurt aan Gard van Wegberg. Gard woont vanaf 2015 in WoZoCo Hushoven.

De expositie is te zien op maandag van 11.30-22.30 uur, op dinsdag t/m vrijdag van 10.30-23.30 uur, op zaterdag van 10.00-23.30 en op zondag en feestdagen vanaf 16.30 uur. Op koopzondag vanaf 14.00 uur.

Gard van Wegberg is geboren in Weert op 9 augustus 1921. Na zijn gymnasiale studie volgde hij opleidingen aan de Academie Beeldende Kunsten in Tilburg en Roermond en werkte hij in de periode 1953 – 1958 nauw samen met priester / schilder Jean Adams. Samen met leeftijdsgenoot Jan Tullemans was Gard van Wegberg jarenlang een van de toonaangevende kunstenaars in Weert.

Naast glas-in-lood ramen, wandschilderingen en plastieken heeft Gard van Wegberg vooral veel landschappen, stillevens en portretten gemaakt in diverse technieken.
In de periode 1969-1987 was hij vanaf de oprichting van Stichting Vrije Uren in Weert e.o (thans RICK) docent/begeleider voor de cursussen tekenen/schilderen en boetseren. Ook gaf hij vanaf 1967 zowel in als buiten zijn atelier lessen tekenen/ schilderen aan amateurs in Midden-Limburg.

Gard van Wegberg heeft sinds 1947 diverse studiereizen gemaakt o.a. naar Frankrijk, Joegoslavië, Italië, Tunesië, Noorwegen, Rusland en Spanje (o.a. Mallorca, Ibiza).

Gard van Wegberg heeft vanaf het begin van de '60-er jaren meer dan 45 exposities gehouden in binnen- en buitenland. Zo exposeerde hij o.a. in Den Haag (Galerie Cojean), Ventabren (Fr.), Wegberg (D), Roermond (Stedelijk Museum), Lanaken (B), Haarlem (Galerie Ruyssenaars), Hillegom (Treslong), Bussum (‘t Spant), Gouda (Galerie Erkelens), Limbricht (Kasteel Limbricht), Maastricht (Galerie Fah), Galerie Kunstcollege in Weert, diverse keren in het Gemeentelijk Museum de Tiendschuur. In 2002 had Gard van Wegberg een grote overzichtstentoonstelling in de Paterskerk. In 2010 had Van Wegberg nog een grote tentoonstelling in het Gemeentehuis van Heythuysen. Zijn laatste expositie was in 2015 in de St. Antoniusmolen op Laar.

In opdracht maakte hij portretten in keramiek of olieverf voor particulieren, reliëfs en plastieken in keramiek en ijzer in diverse openbare gebouwen, voor particulieren en op kerkhoven, werk verspreid in binnen- en buitenland, glas-in-loodramen in kerken te Boekend-Blerick, Dorplein, Ell, Hunsel, Sevenum, Weert en Wegberg (D.) en hij maakte glasapplicaties in het St. Maartenshuis te Weert. Bij de gemeenten Heerlen, Hunsel en Weert en bij honderden particulieren zijn er ook collecties van Gard.

Gard van Wegberg over inspiratie, werk en atelier: "Mijn eerste belangstelling voor kunst werd gewekt op het gymnasium door een pater Franciscaan die vertelde over Giotto en de fresco's in de basiliek van Assisï. De bewondering voor de Italiaanse renaissance is daarna altijd gebleven. Daarbij kwam later mijn bewondering voor de Vlaamse primitieven o.a. Jan van Eijck, Memling, Rogier van der Weijden e.a. Ook Jeroen Bosch en Pieter Brueghel hebben mij altijd geboeid. Mijn eerste leraren waren impressionisten; deze stijl veranderde geleidelijk in expressionisme, kubisme en constructivisme. Via gedeformeerde figuren ontstond hieruit de non-figuratieve schilderwijze waarvan ik me nog steeds bedien. Ik ben een laatbloeier. Mijn ontwikkeling verloopt traag; dit is vergelijkbaar met mijn dagindeling. De morgenuren zijn een voorbereiding op het eigenlijke werk o.a. bezoek aan de tuin, planten verzorgen, lezen. Het schilderen doe ik hoofdzakelijk na de middagpauze; in feite maar een paar uren per dag. Om te werken heb ik altijd behoefte gehad aan stilte d.w.z. het buitenwerken niet in een drukke stad maar in 't veld, in de vrije natuur. Het atelier is ook een oase van rust, van tijd tot tijd onderbroken door Franse chansons."

"Veel belangstelling heb ik voor architectuur. De oude antieke bouwstijlen spreken mij erg aan: met name is het de Romaanse stijl die mij nog steeds bezig houdt. Mijn favoriete kerk is de kathedraal van Tournus (Fr.) Ook ben ik zéér geïnteresseerd in de meest moderne architectuur…"

"Het werk van Gard van Wegberg (Weert, 1921) ontstaat in zijn atelier. Aan de meeste schilderijen heeft hij lang gewerkt: weken, maanden, soms jaren. Een non-figuratief schilderij stelt immers andere eisen dan een werk naar de natuur. Het vereist een voortdurend zoeken en experimenteren met materialen. Gard van Wegberg probeert in kleuren zichtbaar te maken wat een dichter doet met woorden en een musicus met klanken. Het resultaat is voor de schilder even onvoorspelbaar en verrassend als voor de toeschouwer" - uit: brochure Paterskerk Weert, 2002.

Informatie:
Lilian van Wegberg: 06-12792609, of kijk op de website van Gard van Wegberg.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...