Skip to Content Skip to Index Page
Maria is overal

Maria is overal

Maria is overal; is een bekende uitspraak van pastoor Van Oss smm. In de oorlog opgegroeid leerde hij als de bommenwerpers overkwamen te bidden; "Onze-lieve-vrouwke, gif ze nog ein douwke." Toen hij als kleine jongen in een beek viel, wist hij niets anders te doen dan tot Maria te bidden. En zo begon al heel jong een voorliefde voor Maria. Dat sloot goed aan bij de filosofie van de Montfortanen, immers Louis Grignion de Montfort, was ook een groot Mariavereerder, die zich haar servus, dienaar noemde.

Met de jaren zijn er honderden beelden van Maria in het Montfortaans erfgoed terecht gekomen. Van kelder tot zolder, de pastorie in Genhout staat er vol mee. Het klopt dus echt: Maria is overal. 'Tijd dat Maria eens uit de kast gehaald werd' om nog eens te verschijnen vond pastoor. En zo werden 200 beelden van allerlei grootte en gedaante afgestoft en tentoongesteld. Het is een bijzonder uitgebreide expositie geworden.

Er zijn beelden van Afrika tot Amerika, van orthodoxe iconen, tot kleurrijke Madonna's uit Peru. Het topstuk van de tentoonstelling is misschien wel de zeer verfijnd houtgesneden Maria uit Indonesië. Maar ook de pijpaarden 19e eeuwse Maria mag er zijn. Evenals de barokke Onze lieve vrouwe met haar zwierige rok en de lieflijk kijkende Sterre der Zee.

Trots is pastoor op de blikvanger; de patchwork geborduurde Zetel der Wijsheid van de hand van Annie, zijn zus. Van de kleine zilveren tot de grote gipsen; alle beelden zijn de moeite om een kijkje te komen nemen.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...