Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Alle Männer Raus

Kunst, Cultuur & Educatief

Alle Männer raus, zo klinkt het op 8 oktober 1944 tijdens de kerkrazzia in de Sint Fabianus- en Sebastianuskerk in Sevenum. Alle Männer raus is 75 later de titel van deze foto-expositie door fotograaf Maarten Verbaarschot. Zijn vader en oom worden die ochtend door de Duitsers opgepakt en naar Duitsland getransporteerd. Zij zijn niet de enigen.

Op de westelijke Maasoever worden die dag 2.800 mannen opgepakt, waaronder ruim 700 uit Peel en Maas. In Duitsland moeten ze dwangarbeid voor de Duitse oorlogsindustrie verrichten. Verbaarschot treedt afgelopen jaar in hun voetsporen.

Als kind kent hij slechts de 'romantische' versie van dit verhaal. Over de ellende kon zijn vader niet spreken. Zoon Maarten heeft het verhaal daarom verder onderzocht en aangevuld, op zijn manier: in beelden. De serie verbeeldt de onbesproken belevenissen van vaders, die een oorlog meemaken en daar niet over kunnen spreken.

Door het onnoembare in deze beelden te vangen, wordt een sluier van dit verleden opgelicht. Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat deze compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt.

De tentoonstelling is te zien van zondag 2 februari t/m zondag 29 maart. Het museum is in deze periode geopend op woensdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Na deze twee maanden verhuist de expositie naar Duitsland. Hier zijn de werken te zien bij de Gedenk- und Dokumentationsstätte KZ Drütte in Salzgitter. In dit herdenkings- en documentatiecentrum zullen de foto's ook twee maanden te zien zijn.

Maike Weth van KZ Drütte stelt dat veel Duitse jongeren nieuwsgierig zijn naar de Tweede Wereldoorlog, maar zij stuiten nog vaak op het bagatelliseren of zelfs ontkennen van de feiten door hun ouders/grootouders. Zij is zeer benieuwd of de foto-expositie niet te confronterend zal zijn voor de mensen aldaar. In Salzgitter bevonden zich meerdere werkkampen waar Limburgers onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld in 1944-1945.

De fototentoonstelling ligt in het verlengde van onze Tweede Wereldoorlog tentoonstelling. In woord, beeld en geluid een fraaie tentoonstelling voor jong en oud over de oorlog in Peel en Maas. Groepen, zoals scholen en KBO's, kunnen ook op afspraak buiten openingstijden langskomen voor een bezoek.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...