Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Mosa Design, tijdloos porselein uit Maastricht

Kunst, Cultuur & Educatief

Centre Céramique presenteert in de tentoonstelling Mosa Design Mosa-serviezen waarbij functionaliteit en vormgeving perfect in balans zijn. De nadruk ligt vooral op het design. Centraal staan de ontwerpen van het Mosa Designteam met iconische ontwerpers zoals Edmond Bellefroid en Pieter Stockmans. Mosa is met name bekend van haar tegels, maar dat het Mosa Design team prijswinnende designs heeft gemaakt voor wereldberoemde serviezen is minder bekend. De tentoonstelling bekijkt deze ontwerpen vanuit een nieuw perspectief; met de nadruk op de vormentaal en het elegante materiaal.

Kopstukken uit de tentoonstelling zijn de speelse Wilma, de sierlijke Norma, de koninklijke Sylvia en de koningin van onze tentoonstelling, zonder kroon en tijdloos aantrekkelijk in haar eenvoud: Sonja. Zij werd ontworpen door Pieter Stockmans in 1969 en is al meer dan 50 miljoen keer geproduceerd. Is dit echt maar serviesgoed of kunnen we ook spreken van kunst?

Sluitstuk samenwerking tussen Centre Céramique en Vormstof: Bellefroid 2.0
Deze tentoonstelling vormt tevens het sluitstuk van een samenwerking tussen Centre Céramique en Vormstof. Jo Schoenmakers en Marjo De Vries maakten van De Vogel (een iconisch design object van vormgever Bellefroid) een nieuwe mal aan de hand van een 3D-print. Tijdens Designday 2018 gingen deelnemers hiermee aan de slag en maakten ze actuele varianten op de legendarische keramische vogel. De resultaten van dit bijzondere initiatief worden eveneens geëxposeerd in deze tentoonstelling.

Tijdens de opening op vrijdag 25 januari 2019 om 14.30 uur vertelt Pieter Stockmans over zijn wereldberoemde serviezen, zijn dilemma's tussen design en commercie en zijn tijd bij het Mosa Designteam. Daarnaast geeft Vormstof meer uitleg over het project Bellefroid 2.0 en waarom porselein het mooiste materiaal is om mee te werken.

Mosa Design is een tentoonstelling voor iedereen met een interesse in porselein, serviesgoed, design en het rijke, keramische verleden van Maastricht. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en is te zien in de Sphinxvitrine in Centre Céramique van 25 januari t/m 1 september 2019.

Het keramiek van Céramique – van de prehistorie tot Mosa design / rondleiding door tentoonstelling en erfgoeddepots:  zondag 3 februari en zondag 23 juni van 13.30-15.00 uur. Tijdens de rondleiding geven de tentoonstellingsmakers tekst en uitleg bij de vitrine over het Mosa porselein en waarom dit meer is dan alleen serviesgoed. Daarna volgt een bezoek aan de erfgoeddepots waar allerlei vormen van keramiek te zien zijn. Van prehistorisch aardewerk, Romeins en middeleeuws tot de keramiek van de Sphinx en de Mosa. Uitzonderlijk is dat het niet gaat om een museale opstelling achter glas. Deelnemers mogen in de depots bij hoge uitzondering de verschillende soorten aardewerk ook aanraken. Niet alleen het uiterlijk is anders, maar ook de textuur. Keramiek moet je namelijk voelen en zelfs… proeven.
Toegang: € 5,50 (€ 4,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop). Locatie: Centre Céramique. Reserveren kan via email: klantenservice@maastricht.nl.

Centre Céramique is geopend op dinsdag van 9.00–21.00 uur, op woensdag t/m vrijdag van 9.00–18.00 uur en op zaterdag & zondag van 13.00–17.00 uur. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten te doen:

Remake Design: beschilder je eigen bord (voor volwassenen): dinsdag 26 februari en dinsdag 14 mei van 18.30-20.30 uur. In deze workshop ga je aan de slag met het beschilderen van je eigen bord! Mooi om van te eten of als decoratie. Schilder met speciale keramische verf en beschilder zo je eigen servies.
Doelgroep: Jongeren/ volwassenen 16+ Locatie: Centre Céramique, Maastricht.
Toegang: € 7,50 (€ 6,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop).

Beschilder je eigen bordje (kinderworkshop): woensdag 27 februari en woensdag 8 mei van 15.00-16.30 uur. Servies saai? Nee hoor, helemaal niet saai. Wij gaan prachtige bordjes maken. Net zoals ze dat vroeger ook deden. Dan smaakt je eten ook veel lekkerder. Dat mooie bordje maak je zelf nadat je samen met een docent van Kumulus langs het bijzondere porselein van de tentoonstelling Mosadesign bent gelopen. Natuurlijk mag je je eigen mooie bordje na afloop mee naar huis nemen. Leeftijd: vanaf 7 jaar. Locatie: Centre Céramique.
Toegang: € 5,50 (€ 4,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop)

Concept Design: A Teapot: zaterdag 30 maart. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het ontwerpen van een theepot of een kan aan de hand van storytelling. Rondom je theepot (of kan) bedenk je een uniek concept dat uitgedacht is van begin tot eind. Jouw verhaal komt tot uitdrukking in het ontwerp van de theepot. Deze workshop kun je los volgen of als een reeks van 3 workshops (design, make and glaze it!). Een kan kun je daadwerkelijk ook zelf maken in de vervolgworkshop, een theepot helaas niet. Leeftijd: Jongeren/ volwassenen 16+ Locatie: Herbenusstraat 89, Maastricht.
Toegang: €9,50

Make it! Because you can!: zaterdag 20 april. In deze workshop ga je aan de slag met het maken van een kan. Eerst ga je kort aan de slag met een ontwerp of je neemt je ontwerp mee van de Concept Design workshop! Vervolgens ga je je eigen kan boetseren om deze vervolgens ook af te laten bakken. Leeftijd: Jongeren/ volwassenen 16+ Locatie: Herbenusstraat 89, Maastricht.
Toegang: € 19,50

Glaze it! Glazuren & Effecten!: zaterdag 18 mei. In deze workshop ga je aan de slag met het glazuren van een keramiek product. Je leert over hoe je kan glazuren en wat de mogelijkheden zijn. Laat je werk tot leven komen met schitterende kleuren en effecten! Let op: deze workshop kan je alleen doen als je de Make it workshop hebt gedaan. Leeftijd: Jongeren/ volwassenen 16+ Locatie: Herbenusstraat 89, Maastricht.
Toegang: € 19,50

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...