Skip to Content Skip to Index Page
NKBV Lezing

NKBV Lezing

De Mount Everest is de hoogste van de wereld en ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. Otto Plantema heeft de berg de afgelopen 20 jaar vanuit alle windrichtingen bewonderd en gefotografeerd. ​​

Trektochten in mooie berggebieden zijn vaak net iets boeiender met een duidelijk doel, bv Rondom de Mont Blanc. Zelf ben ik mijn leven lang geintrigeerd door de verhalen over de Mount Everest, en zo kwam het plan op om een bergtour te maken Rondom de Mount Everest. Helaas staat de Mount Everest op de Chinese/Nepalese grens, en voorlopig zal de Chinese regering daar grensoverschrijdingen van bergwandelaars niet toestaan, dus dat plan ging niet lukken.

De afgelopen 20 jaar heb ik 5 trektochten gemaakt in zowel Nepal als Tibet om de berg vanuit alle kanten in al haar schoonheid te zien en te fotograferen, vaak bij fantastisch licht voor zonsopgang of na zonsondergang, met tentje, reisgenoot en gids. De tibetaanse Noordwand, vanaf het Advanced Base Camp op 6300m (in november, na het klimseizoen, met een yakdriver). De tibetaanse 4000m hoge Kangshung wand vanaf de Langma La (het Noordoosten). De zuidoost zijde vanaf de nepalese Sherpani Col (6000m) en Mera Peak (6300m). Natuurlijk ook vanaf de klassieke Kala Patar. Kamperen bij het Cho Oyu Basecamp gaf schitterende beelden van de westwand ver na zonsondergang. Bij de laatste trektocht in 2016 werd het Everest BC bezocht aan de Nepalese kant, een week voor de dramatische aardbeving, die daar 19 doden veroorzaakte en grote delen van Nepal verwoeste. De Everest beelden zijn gebruikt in( inter)nationale bergsport en foto tijdschriften.

De lezing geeft een overzicht van de trektochten, ondersteund met mooie beelden en geeft natuurlijk als inleiding de klimhistorie en een vleugje nepalese en tibetaanse couleur locale.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...