Skip to Content Skip to Index Page
AVE MARIA, Verloving en Verkondiging

AVE MARIA, Verloving en Verkondiging

Een unieke Mariatentoonstelling in het Oude Salviuskerkje in Limbricht. 

Van 26 Juli tot en met 23 Augustus 2020 kunt u de Mariatentoonstelling in het Oude Salviuskerkje bezoeken. Bijzonder is dat het retabel: “De verloving van Maria” te zien zal zijn.
Dit retabel of drieluik uit de 16e eeuw stelt de verloving van Maria en Jozef voor waarbij de schenkers van het triptiek als getuigen aanwezig zijn. Het triptiek stond in de slotkapel van het kasteel tot in de Franse tijd. Daarna verhuisde het naar het Mathiasaltaar in het oude kerkje en het hangt nu in de nieuwe parochiekerk. Samen met de afbeelding in de gewelfschilderingen van de verkondiging is het thema aangeduid waar de tentoonstelling over gaat: Maria, verloving en verkondiging.

Voor het onderzoek en de restauratie van deze unieke triptiek is een speciale crowdfunding georganiseerd die we van harte aanbevelen bij u. 

De verloving van Maria is beschreven in apocriefe geschriften en was een populair thema tot het midden van de zestiende eeuw, toen het als ‘niet erkend’ terzijde geschoven werd. De afbeelding in Limbricht is derhalve een van de laatste voorbeelden uit de traditie. De verkondiging aan Maria daarentegen is in het evangelie van Lucas te vinden en geniet daardoor grote bekendheid tot op de dag van vandaag. In Limbricht is deze annunciatie te zien in de oudste gewelfschilderingencyclus van Nederland (ca. 1295).
Naast uitvoerige informatie over het drieluik wordt aandacht besteed  aan de legenden, de ontwikkeling van de afbeeldingen in de kunst en volkskundige aspecten.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...