Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Als echtpaar samen exposeren

Kunst, Cultuur & Educatief

Ine & Jos Bergs zijn regelmatig naar exposities gaan kijken in de Minderbroederskerk en wie had ooit gedacht dat ze hier samen als echtpaar nog eens zouden gaan exposeren. Voor Ine is het de eerste keer en zeer spannend. Hun droom wordt nu werkelijkheid, dat ze samen van zaterdag 29 juni t/m zondag 21 juli gaan exposeren met een 50-tal kunstwerken in abstracte vorm van Ine Bergs-Geerlings, terwijl Jos Bergs voornamelijk realistische portretten van personen maakt.

De expositie is in de Minderbroederskerk aan de Minderbroerssingel te Roermond en te bezichtigen op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Meer informatie over openingstijden en parkeergelegenheden zijn te vinden op de site van De vrienden van de Minderbroederskerk.

In september 2011 is Ine samen met haar man Jos gestart aan de kunstacademie in Genk te België. Hier heeft Ine de vijfjarige opleiding schilderkunst gevolgd plus twee jaar specialisatie. Na de eerste twee jaar schilderen naar eigen ontwerpen, door gebruik te maken van collages, was hij op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Door het bezoeken van industrie- en landschapsparken en door vele wandelingen in de natuur werd Ine geïnspireerd door de vergankelijkheid en aantasting van de natuur. Dit bracht haar op het idee om erosie, wat in de loop der jaren is ontstaan door weersinvloeden en het dagelijks gebruik van Industriële bouwwerken, staalconstructies, afvalcontainers, alsook roest en loslatende verf, fotografisch vast te leggen. De sterke vergroting van deze fotografische fragmenten, is de basis voor haar werkstukken. Dit geeft ieder schilderij een bepaalde vorm van abstractie. Op deze manier wordt zij steeds uitgedaagd om te experimenteren met het vergankelijke en organische vast te leggen op papier of doek met kwast, acryl- en olieverf.

Jos zijn passie voor tekenen en schilderen is begonnen toen hij in 1993 meer vrije tijd kreeg en is ontstaan doordat hij vanaf die tijd lessen is gaan volgen bij diverse teken- en schildergroepjes. Hier heeft hij veel met pastelkrijt en potlood gewerkt. Zijn voorkeur ging uit naar realistisch tekenen, met name portretten. Later is hij ook met acryl- en olieverf gaan schilderen.

Na zijn pensionering in 2011 is hij samen met echtgenote Ine gestart aan de Kunstacademie te Genk in België. Hier hebben ze samen 7 jaar schilder- en tekenlessen gevolgd. De eerste jaren van de academie heeft Jos zich helemaal toegelegd op portretten. Het gebruik van olieverf hierbij was een uitdaging. Het realistisch schilderen van bekende personen vond hij spannend: de kijker vergelijkt kritisch de gelijkenis van die persoon met de weergave op doek of papier. Dat is de uitdaging die hij belangrijk vindt.

Inmiddels heeft Jos zich meer op tekenen toegelegd. Werken met potlood, bister (een natuurlijk medium dat werkt als aquarelverf) en inkt is nu zijn nieuwe uitdaging. Met name insecten zijn uitermate geschikt voor weergave met deze medium. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur: samen wandelen en fietsen met zijn vrouw is, naast tekenen en schilderen, zijn grote passie.

De exposities geopend op zaterdag & zondag van 14.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top