Skip to Content Skip to Index Page
content page title

50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum.

Je kunt er niet aan voorbij, aan de machtige veelluiken die Evert Thielen schildert, en waar hij letterlijk vele jaren aan werkt. Zijn complete oeuvre aan veelluiken, zes indrukwekkende giganten, zal in de tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum te bewonderen zijn. Daarnaast zorgen 115 (!) kleinere schilderwerken in die tentoonstelling voor een compleet beeld van het leven en werk van de productieve kunstenaar.

Dat Thielens kunst herkenbaar is, wordt vaak gezien als de sleutel tot zijn succes bij het grote publiek. Niettemin gaan er achter die eerste indruk talloze betekenislagen schuil. Zeer bijzonder is ook de werkwijze van Thielen, die haar oorsprong vindt in de technieken van de oude meesters. Hij onderzocht bijvoorbeeld jarenlang het eeuwenoude meesterwerk De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in Gent, en liet zich door hun werkwijze inspireren. Zo gebruikt Thielen meerdere lagen zelfgemaakte olieverf en tempera, die zorgen voor heldere, diepe kleuren. Met oude technieken de wereld van nu vangen, dat is wat Thielen doet.

De tentoonstelling biedt de unieke mogelijkheid om deze werkwijze van Thielen te bewonderen: aan zijn laatste veelluik werkt hij nog. Dat zal dus in een onvoltooide staat, en daarom slechts tijdelijk, te zien zijn in het Limburgs Museum.

Tegelijkertijd presenteert Museum van Bommel van Dam in de paralleltentoonstelling 50 Jaar Thielen - Schetsen en tekeningen een selectie van 75 schetsen van de hand van Thielen, voorstudies voor zijn schilderijen. Bijzonder is dat deze parallelexpo met schetsen en tekeningen te zien is in de toekomstige huisvesting van Museum van Bommel van Dam: het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort 1 in Venlo. Dat monumentale gebouw wordt in 2020 verbouwd, maar voor de aannemer aan de slag gaat, kan het publiek er al in het oeuvre van Evert Thielen duiken.

Om de unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester te bezoeken, hanteert het Limburgs Museum een toeslag van € 6,- voor alle bezoekers vanaf 4 jaar. Het is ook mogelijk om een combiticket voor 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en 50 Jaar Thielen - Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam aan te schaffen.

De exposities zijn verlengd t/m 9 juni 2019 te zien. In deze periode organiseren het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam ook allerlei activiteiten binnen en buiten hun muren.

Het Limburgs Museum en de locatie van Museum van Bommel van Dam zijn geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top