Skip to Content Skip to Index Page
De Tweede Wereldoorlog in 50 foto's in Limburg

De Tweede Wereldoorlog in 50 foto's in Limburg

Eind 2019 is er landelijk een campagne gehouden om te komen tot de beste 100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn er vijftig foto's voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto's zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Door een provinciale vakjury is een voordracht van 25 foto's voor de landelijke verkiezing gemaakt. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto's uitgekozen. Dat alles levert de 50 mooiste foto's WO ll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling medio voorjaar 2020 deze expositie door Limburg te laten rondreizen.

Daarom zal vanaf 4 september de pop-up tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's in Limburg in Bibliocenter Weert te bezichtigen zijn. Bibliocenter is geopend op maandag van 13.00-18.00 uur, op dinsdag & donderdag van 10.00-20.00 uur, op woensdag & vrijdag van 10.00-18.00 uur en op zaterdag van 9.30-17.00 uur.

De ingezonden foto's zijn in vijf thema's verdeeld:

 1. Militaire strijd en Bevrijding
  Deze foto's hebben onder meer betrekking op de algehele mobilisatie die in augustus 1939 afgekondigd werd, op de militaire strijd in de meidagen van 1940, de daaropvolgende capitulatie, de burgerslachtoffers die er in deze periode gevallen zijn ten gevolge van de militaire strijd en de luchtoorlog (bombardementen).
 2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden
  Deze foto's hebben onder meer betrekking op de vervolging van Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden (waaronder ook Jehova’s Getuigen). Hierbij kan met name gedacht worden aan de invoering en impact van anti-Joodse maatregelen (invoering Jodenster, Joden niet langer gewenst, razzia’s etc.) en maatregelen tegen de voorgenoemde andere groepen.
 3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie & Aanpassing
  Deze foto's hebben onder meer betrekking op de Duitse aanwezigheid en de geleidelijke nazificatie van Nederland. Foto’s beslaan het Duitse bezettingsapparaat, Duitse individuen, de inkwartiering van Duitse militairen, de contacten tussen Duitsers en Nederlanders, en Nazi propaganda.
 4. Verzet & Repressie (Duitse terreur)
  Deze foto's hebben betrekking op verzetsactiviteiten (voorbereiding, vervalsingen, aanslagen), studentenverzet, illegale kranten en pers, sabotage acties (waaronder ook symbolische acties), Anjerdag, onderduik en hulp aan onderduik, stakingen (april/mei stakingen, de Februaristaking, de Spoorwegstaking), pilotenhulp, gewapend verzet, knokploegen.
 5. Dagelijks leven
  Deze foto's hebben betrekking op het dagelijks leven tijdens de bezetting, waaronder werk, school, huishouden, ontspanning, vermaak, sport, kunst en cultuur (bioscoop, bruiloften, feesten, kermis). Veranderingen in het alledaagse leven in het bijzonder als gevolg van de oorlogsomstandigheden, zoals de distributie van voedsel en goederen, schaarste en gebrek (brandstof, surrogaten), Duitse bepalingen zoals verduisteringsmaatregelen, invoering van het persoonsbewijs, de avondklok, cultuuraanbod, Duitse initiatieven (Winterhulp, kinderuitzendingen).

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...