Skip to Content Skip to Index Page
Iconen

Iconen

Museum Valkenburg toont in de Jacques Vonkzaal in de periode van 6 december 2020 tot 17 januari 2021 een collectie iconen, vervaardigd door Marlies Lambermont. Voor deze periode rond Kerstmis is gekozen om bezoekers vertrouwd te maken met iconen, het thema van de Geboorte van Christus en de verbeelding daarvan uit verschillende landen.

Hoewel het thema van de iconen identiek is, is de uitwerking heel divers. Het gebruik van kleuren, vormen en goud verschilt namelijk per land/regio. Ook worden er iconen van engelen en andere heiligen tentoongesteld. Marlies werkt meditatief d.w.z. 'Vanuit het duister naar het licht'. Byzantijnse muziek versterkt daarbij haar inspiratie.

Gedurende deze expositie wordt er een film vertoond, die opgenomen werd door TV Limburg in de bibliotheek van Valkenburg en in haar atelier, waarin haar werkwijze goed te volgen is.

Marlies Lambermont werd opgeleid in het schilderen van iconen bij de Pastorale School in Heerlen, een atelier in België, Fontys te Sittard (met aandacht voor bijbelkennis) en op het Titus Brandsma instituut te Nijmegen (met aandacht voor spiritualiteit). Haar iconen waren reeds op diverse locaties te zien, zoals in het klooster van Wittem, in Heerlen en de gemeente Valkenburg. Zij bezocht diverse ateliers en musea in Rusland, veertien kloosters in Roemenië en wisselde technieken uit met iconenschilders uit die streken.

Het museum is geopend op woensdag t/m zondag van 13.00-16.30 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...