Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Echo uit het verleden

Kunst, Cultuur & Educatief

In de serene rust die heerst in het kleine klooster in de Bouillonstraat te Maastricht, heeft Connie Akkermans de fotoserie Echo uit het Verleden gemaakt. Geboren en getogen in Maastricht kwam zij vaker langs dit klooster en gedreven door nieuwsgierigheid naar de bewoners van dit charmante klooster vroeg zij aan moeder overste toestemming om een fotoserie te mogen maken.

De expositie vindt plaats in het kader van de open monumentendagen die plaatsvinden op 14 en 15 september.

Buiten werk en gezin houdt Connie Akkermans zich bezig met fotografie. Als lid van fotogroep Fotrega en als deelnemer aan de Masterclass bij Forum BEELDtaal, zoekt zij inhoudelijke verdieping in de fotografie. Bij Forum BEELDtaal leert zij van Jorgen Polman om beelden van een verhaal te voorzien en te fotograferen in een daarbij passende vorm. Gedurende enkele maanden bezocht zij het klooster regelmatig en volgde de zusters in hun dagelijkse bezigheden. Voor zover de tijd dit toeliet waren de zusters ook graag bereid tot het voeren van een goed gesprek. Daarbij leerde ze de zusters kennen als warme, vriendelijke en behulpzame personen die in alle bescheidenheid diverse taken in onze maatschappij vervullen. Op de website van de kunstenares is meer informatie te vinden.

De congregatie van Sint Petrus Claver bestaat uit 250 zusters van 30 nationaliteiten, verspreid over vijf continenten. Slechts drie zusters van de congregatie wonen in Nederland. Nog steeds voeren de zusters in navolging van de stichteres Maria Theresia Ledochòwska (moeder van Afrika), op liefdevolle wijze hun taken uit.
Meer informatie over Maria Theresia Ledochòwska op deze website.

Petrus Claver werd in 1610 als missionaris naar Cartagena in Colombia gezonden waar hij zich al snel ten dienste stelde van de slaven, hun materiële en lichamelijke nood probeerde te verlichten en hij onderrichtte hen in het geloof. Maria Theresia Ledochòwska richtte een stichting op ten behoeve van het missiewerk en noemt haar stichting naar de slaven-missionaris St. Petrus Claver. In 1894 krijgt zij goedkeuring van de Paus Leo XIII om een instituut op te zetten en ze stelt zichzelf vanaf dat moment geheel te dienste van de missionerende kerk. Algauw beseft zij dat de van oorsprong lekenorganisatie een kern van vrouwelijke religieuzen moet bevatten. Zijzelf en enkele eerste leden leggen de Eerste Geloften af. Missiewerk bestaat o.a. uit animatie, mensen overal ter wereld animeren voor - en bewust maken van- de missionerende kerk. Missiewerk lijkt misschien iets uit het verleden, maar er zijn nog steeds mensen die zich belangeloos voor hun geloof en medemens inzetten.

Op hun website is meer informatie te vinden over de missiezusters St. Petrus Claver.

De expositie is te zien op maandag van 10.00-18.00 uur, op dinsdag, woensdag, vrijdag & zaterdag van 9.00-18.00 uur, op donderdag van 9.00-21.00 uur en op zondag van 12.00-18.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...