Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Van object naar verzameling - van verzameling naar object

Kunst, Cultuur & Educatief

In deze expositie worden verzamelingen uit het depot van Museum de Kantfabriek getoond. De afgelopen 10 jaar zijn vele textielobjecten geschonken. Hierdoor zijn eigen collecties ontstaan van bijvoorbeeld doopjurken, theemutsen en naaikistjes. Een bijzondere verzameling is de kinderkleding van de familie van Rechteren-Limpurg van kasteel Rechteren in Dalfsen. Ook zijn textiele particuliere verzamelingen te zien, zoals de waaiers van Jan Geelen, leporelloboekjes en patronen van Göggingen uit de collectie van Diny Gerards-Mensink, Lokk (oude kanten) en zijdjes en kindernaaimachientjes van Marlie Lamers.

De afdelingen Genealogie en Streekgeschiedenis van het museum tonen, aan de hand van 80 interviews op band uit de jaren zeventig en negentig, met voorwerpen en beelden van onder andere de schooltijd, het werkzame leven en het naderend afscheid, een inkijkje in het leven van een Horster gezin met 24 kinderen in de vorige eeuw. Dit levert een prachtig deelvenster van hun collectie op.

Hedendaagse kunstenaars die nieuw werk hebben gemaakt van gevonden en verzamelden textiele objecten complementeren de tentoonstelling. Het gaat om Jacqueline van Bergeijk, Lon Buttstedt, Fransje Smit, Marianne van Heeswijk, Marijke Leertouwer, Karin van der Linden, Rineke Seegers en de deelnemers aan het verdiepingslab van Carola Mokveld.

Zeer bijzonder is de Herinneringsbank ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17 ramp. Voor deze banken zijn er door bijna honderd verschillende mensen gezamenlijk 298 kraanvogels geborduurd. Tjitske Dijkstra heeft dit project geïnitieerd en uitgevoerd.

Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanaf 1 oktober is het museum geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...