Skip to Content Skip to Index Page
Cursus ’De gouden route naar Samarkand’ door Peter van Nunen (6x2u)

Cursus ’De gouden route naar Samarkand’ door Peter van Nunen (6x2u)

De mooiste stukken van de oude Zijderoute in het hart van Centraal-Azië.
Samarkand is een magische en evocatieve naam die met je ziel aan de haal gaat. Oezbekistan, waarin de oude oasestad Samarkand nu ligt, is nagenoeg gelijk aan het centrale deel van het oude Toerkestan: het hart van Centraal-Azië. Sporadisch voorkomende rivierbeddingen en willekeurig rondgestrooide oasen kenmerken het landschap. De nomadenbevolking leidt op deze eindeloze zandvlakte een karig bestaan.

Om de streek werd gevochten vanwege de belangrijke handelswegen en rijke plaatsen als Samarkand, Boechara en Xiva, maar het gebied verloor aan belang na de ontdekking van de zeewegen naar Indië en Oost-Azië en vooral na de aanleg van de Transsiberische spoorlijn. Sinds 1979 staat de regio, door een ongelukkig besluit tijdens het kerstdiner in het Moskouse Kremlin, opnieuw midden in de geopolitieke belangstelling.

In deze cursus wordt ingegaan op de lange geschiedenis van de streek. Er wordt een virtuele reis gemaakt langs de oude steden van deze nieuwe onafhankelijke staat, waarbij ook ruim aandacht wordt besteed aan architectuur, literatuur en aan de actuele politieke en sociaal-economische situatie van het land.

Dr. Peter van Nunen verzorgt de cursus, bestaande uit zes colleges van 2u (met koffiepauze) in de Synagoge in Meerssen.

Wanneer: do 8, 15, 22 en 29 sept, do 20 en 27 okt van 10.30-12.30u.
Waar: Synagoge Meerssen.
Aanmelden: info@bibliotheekmeerssen.nl of 043-3642411.

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...