Skip to Content Skip to Index Page
Expositie "Horizon-taal" (Schilderkunst en fotografie)

Expositie "Horizon-taal" (Schilderkunst en fotografie)

Expositie "Horizon-taal", met schilderijen van Jos Solberg en foto's van Theo Solberg, waarbij het thema horizon nadrukkelijk aandacht krijgt.
De oorsprong van de fotografie is te herleiden tot de schilderkunst in de Renaissance. Omstreeks 1430 werd in Italië het wetenschappelijk centraal-perspectief uitgevonden, waarmee het mogelijk werd om een voorstelling de illusie van verte, diepte en afstand te geven. Vanaf die tijd beschouwde men het schilderij als een raam dat uitzicht bood op de werkelijkheid.
De hedendaagse kunstschilder gebruikt het herkenbare landschap slechts als inspiratiebron voor zijn eigen werkelijkheid, waarin de sporen van zijn hand en penseel duidelijk zichtbaar blijven. De fotograaf kadert vanuit zijn optiek het visuele landschap in en beïnvloedt vervolgens met zijn vakkennis de esthetiek, de sfeer en de compositie. De realiteitservaring van de afbeelding wordt hier niet ter discussie gesteld.
Maar zowel in de schilderkunst als in de fotografie geldt dat er sprake moet zijn van een eigen "handschrift", zodat het eindresultaat dicht bij de maker blijft.
Wat beeldend kunstenaar Jos Solberg en fotograaf Theo Solberg in deze expositie verbindt is de zoektocht naar rust en ruimte in de natuur met nieuwe horizons, waarbij in de afbeeldingen de stilte voelbaar wordt voor de beschouwer. Het is tevens een intrinsieke zoektocht naar binnen, door te reflecteren en te reageren op de impressies die het landschap achterlaat in het brein van de solitaire wandelaar...

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...