Skip to Content Skip to Index Page
Filosofie cursus over prachtige filosofische tekst uit de oudheid

Filosofie cursus over prachtige filosofische tekst uit de oudheid

Lucretius en de Romeinse school van het epicurisme

Ruim tweeduizend jaar geleden schreef de Romeinse dichter en filosoof Lucretius (98-55 v. Chr.) zijn Leerdicht over de natuur, waarmee hij de filosofie van de Griekse wijsgeer Epicurus onder de aandacht van het Romeinse publiek wilde brengen. Rome werd in die dagen verscheurd door burgeroorlogen, corruptie en schandalen, en de bevolking snakte naar vrede en vriendschap. Dat was precies wat de filosofie van Epicurus kon bieden: in vrede discussiëren met vrienden onder elkaar, vrij van angst voor de goden en voor de dood, en samen de geheimen van de natuur ontraadselen.

In deze cursus van 6 lessen wordt ingegaan op het epicurisme van Lucretius. We lezen belangrijke gedeelten van zijn boek in een Nederlandse vertaling. Wat is de natuur van de dingen? Hoe en waarom kwam de wereld tot stand? Creëerde de mens zijn god of schiep een god de mens? In het boek van Lucretius vinden we verrassend ‘moderne’ antwoorden.

Docent is filosoof Robert Kragting. Hij verzorgt cursussen filosofie in Limburg en leidt een kleine filosofieschool in Maastricht: Rubico – Filosofie en Cultuur. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...