Skip to Content Skip to Index Page
Korte filosofiecursus over controversiële Duitse schrijfster Ulrike Meinhof

Korte filosofiecursus over controversiële Duitse schrijfster Ulrike Meinhof

Ulrike Meinhof (1934-1976) was een bekend schrijfster en journaliste. Van 1959 tot 1969 werkte ze voor het linkse blad Konkret. De 60- en 70er-jaren in Duitsland kenmerkten zich door studentenprotesten, rellen en terrorisme, maar ook door hard ingrijpen van de overheid. In deze tijd werd Meinhof steeds radicaler en minder bereid compromissen te sluiten. Op 14 mei 1970 nam ze deel aan de bevrijding van Andreas Baader. Daarna participeerde ze in de bankovervallen en bomaanslagen van de Rote Armee Fraktion (RAF) tot ze op 15 juni 1972 werd gearresteerd. Op 9 mei 1976 pleegde ze zelfmoord in haar cel.

Wie was Ulrike Meinhof eigenlijk? Tijdens deze korte cursus lezen we enkele artikelen die ze vóór 1970 publiceerde in Konkret. De volgende vragen staan centraal: Wat was het politieke klimaat in Duitsland? Welke problemen hielden Meinhof als links-geëngageerd schrijfster zoal bezig? Hoe kan het dat ze zich ontwikkelde van een gerenommeerd schrijfster - een hoogontwikkeld vrouw, maatschappelijk zeer betrokken en met hoogstaande idealen - tot gevreesd terroriste?

Docent is filosoof Robert Kragting. Hij verzorgt cursussen filosofie in Limburg en leidt een kleine filosofieschool in Maastricht: Rubico – Filosofie en Cultuur. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers.

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...