Skip to Content Skip to Index Page
Leven voor de zorg, 200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid

Leven voor de zorg, 200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid

In 2022 vieren de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen (Fr.) hun 200-jarig jubileum. Dit jubileum wordt door Erfgoedcentrum De Domijnen aangegrepen om een expositie over de geschiedenis van deze orde en hun betekenis voor de regio te maken.

Hun komst naar Limburg heeft alles te maken met de grote spanningen tussen kerk en staat in Frankrijk rond 1900. Kloosterorden waren niet langer gewenst en zij zochten daarom elders hun onderkomen. Na hun komst naar Limburg worden de Dochters actief in het onderwijs, kinderopvang, verpleging en zielzorg. Zo’n dertig Franse ordes en congregaties emigreren naar Nederland. In Sittard vestigen zich met name Duitse kloosterlingen: franciscanen (kasteel Watersleyde), priesters van het H. Hart (Leyenbroek), karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus (Kollenberg), jezuïeten (dominicanenklooster).

Foto’s, documenten en objecten die vooral door de orde ter beschikking zijn gesteld geven en goed beeld van 200 jaar geschiedenis van een leven voor de zorg. Voor velen zal het een feest van herkenning zijn.

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...