Skip to Content Skip to Index Page
Peel-Raamstelling, Neerlands hoop in bange dagen

Peel-Raamstelling, Neerlands hoop in bange dagen

Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de buitenlandse politiek van Nazi-Duitsland steeds agressiever werd, besloot de Nederlandse regering om in allerijl een verdedigingslinie in Zuid-Nederland aan te leggen.
Deze zogeheten Peel-Raamstelling moest een dam opwerpen tegen de eerste aanvalsgolf van de Duitse oorlogsmachine. Daarmee werd tijd gewonnen om de Hollandsche waterlinie in gereedheid te brengen en om eventuele bondgenoten de gelegenheid te geven te interveniëren op Nederlands grondgebied. Vanaf sluis 13 bij Nederweert liep de stelling parallel aan de Zuid-Willemsvaart. De afloop is bekend. De 90 kilometerslange verdedigingslinie heeft amper 24 uur standgehouden. Al in de vroege ochtend van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, brak een Duitse pantsertrein bij het Noord-Brabantse Mill door de linie. Een dergelijke treindoorbraak was ook bij Weert gepland, maar het tijdig opblazen van de spoorbrug bij Buggenum had dit snode plan verijdeld. Echter ook in het vak Weert was de stelling niet lang houdbaar omdat de Duitsers de brug over de Zuid-Willemsvaart in het Belgische Loozen ongeschonden in handen kregen en vanuit dit punt de achterzijde aanvielen.
Na de oorlog zijn veel betonnen bunkers als gevolg van een nietsontziende opruimdrift verwijderd. Maar wie er oog voor heeft kan verdedigingslinie rondom Weert en Nederweert nog goed volgen. De dag wordt verzorgd door medewerker stadsarchief Theo Schers.


Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Noteer deze alvast in je agenda Tips van onze redactie

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...