Skip to Content Skip to Index Page
content page title

Tentoonstelling Vrij? 'Verhalen over 75 jaar onvrijheid'

Kunst, Cultuur & Educatief

De tentoonstelling ‘Vrij!? Verhalen over 75 jaar onvrijheid’ gaat over vrijheidsbeleving vroeger en nu. De tentoonstelling is een van de vele activiteiten en evenementen die dit jaar plaatsvinden in Limburg rond de viering van 75 jaar bevrijding. Met de tentoonstelling wil Centre Céramique vieren, maar ook herdenken. We zijn vrij, maar zijn we ook vrij van angst?

De vraag of de wereld iets heeft geleerd van de geschiedenis dringt zich aan ons op. Er gaat immers geen dag voorbij dat de media ons confronteren met verhalen en beelden van vluchtelingen en oorlogen elders in de wereld. In ‘Vrij!?’ zijn (film)verhalen te zien van de mensen die zich de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsjaren nog goed herinneren of hebben meegemaakt. Onverdraaglijk schrijnende verhalen van mensen wier levens en families totaal ontwricht zijn, zoals die van de joodse Limburgers. Verhalen van kinderen van verzetsstrijders, die gedeporteerd en vermoord werden. Verhalen van andere ooggetuigen die zagen hoe de stad gebombardeerd werd, soms familieleden verloren. Ook is er een verhaal van Syrische oorlogsvluchtelingen opgenomen. Mensen die nu meemaken waar wij al 75 jaar van gevrijwaard zijn.

Behalve deze filmbeelden toont de expositie bijzonder fotomateriaal en objecten uit de oorlogs- en bevrijdingstijd uit de privécollecties van Liberty en Eyewitness. Te zien zijn onder meer de beroemde raketwerper 43 ‘Puppchen’, een anti-tank wapen dat in 1944 door de Duitsers is achtergelaten in Heer, en originele Amerikaanse uniformen van onze bevrijders.

Di 9-21 uur.

Wo t/m vr 9-18 uur.

Za & zo 13-17 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...