Skip to Content Skip to Index Page
Requiem - Mozart

Requiem - Mozart

Het Orkest van de Achttiende Eeuw, in 1981 opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit 55 topmusici uit de hele wereld. Allen zijn specialist op het gebied van de 18e-eeuwse en vroeg 19e-eeuwse muziek. Samen met Cappella Amsterdam en de brengt het orkest het indringende Requiem van Mozart.

Het Requiem van Mozart staat al jaren in de hoogste regionen van de Hart & Ziel Lijst op NPO4. Het meesterwerk is omgeven door mysteries: er was een geheimzinnige opdrachtgever die anoniem wilde blijven en Mozart overleed terwijl hij nog volop bezig was met deze dodenmismuziek. Zijn meesterwerk bleef onvoltooid achter. Zijn vrouw Constanze zorgde ervoor dat het Requiem voltooid werd door een van zijn leerlingen, Franz Xaver Süßmayr.

Origineel van Mozart zijn het begin van het Requiem en gedeeltes van het Kyrie, het beroemde Dies Irae en het Lacrimosa. Van de overige delen had Mozart alleen wat aanzetten opgeschreven; deze heeft Süßmayr nauwgezet opgevolgd. Van de laatste delen (Sanctus, Benedictus, Agnus Dei en Communio) is bekend dat Mozart nog niets genoteerd had. Toch wordt gedacht dat Süßmayr voor die delen wel degelijk authentiek materiaal van Mozart heeft gebruikt, vanwege de hoge kwaliteit van de muziek.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...