Skip to Content Skip to Index Page
Enne...? 11 vragen aan Marc Rieu
Enne...? 11 vragen aan Marc Rieu

Enne...? 11 vragen aan Marc Rieu

Marc Rieu: 'Geluk is gezondheid, blije kinderen en dat doen waar je gelukkig van wordt.'

Elke week laten we een bekende Limburger aan het woord over zijn/haar vrijetijdsbesteding. Deze week aan het woord kunstschilder Marc Rieu.

Vroeg opstaan om te schilderen of eerst sporten?  
Momenteel sport ik eigenlijk niet veel en dat zou ik wel moeten doen haha. Ik hou me inderdaad veel bezig met schilderen, zeker zodra de kinderen naar school zijn. We ontbijten gezellig met z’n allen en daarna trek ik me terug in mijn atelier. Een muziekje ter inspiratie en dat kan echt van alles zijn, de laatste tijd vaak ambient music. Binnenkort ga ik weer tennissen en ik wandel best veel.

Gympen of slippers? 
Gympen, daar loop ik het gemakkelijkste op. Slippers vind ik niet zo praktisch, maar dat is uiteraard heel persoonlijk...

Avondje stappen of etentje met vrienden?  
Eten met vrienden vind ik geweldig! Ik houd sowieso van lekker eten, ik ben en blijf een Bourgondiër! Wanneer dat in goed gezelschap is, ben ik een tevreden mens. Stappen heb ik nooit gedaan, zal ik ook niet snel in mijn leven gaan doen...

Welke schilder inspireert je?  
Dat zijn er meer, om eerlijk te zijn. Bovenaan staat de Duitse Romanticus Caspar David Friedrich over wie ik mijn afstudeerscriptie heb geschreven, zijn geheimzinnige landschappen met in nevelen gehulde bergtoppen, verlaten kerkhoven in de sneeuw, ruïnes bij ondergaande zon... ik ben er helemaal weg van! Die melancholie spreekt me enorm aan. Daarnaast vind ik de werken van de impressionisten Monet en Sisley fantastisch, net als het oeuvre van Magritte, Willink en Barend Cornelis Koekkoek.

Welke bijzondere activiteit zou je willen doen?
Ik zou ooit een wereldreis met mijn gezin willen maken, dat is een ultieme droom! En, iets ‘bescheidener’ misschien, ik wil ooit het noorderlicht beleven, ervaren...!

Favoriete reisbestemming?  
Reizen vind ik sowieso heerlijk, onze aardbol heeft zoveel moois te bieden. Vorig jaar ben ik met mijn vrouw en kinderen een maand op Bali geweest, dat was een ongelooflijk mooi avontuur! Mijn beste vriend woont en werkt in Florence, ik probeer hem elk jaar enkele dagen te bezoeken. Toscane scoort dus ook erg hoog!

Vakantie of thuis schilderen? 
Deze twee dingen in de juiste verhouding, ik zou geen keuze durven of zelfs kunnen maken. Op vakantie probeer ik veel foto’s te maken die als voorbeeld kunnen dienen voor schilderijen. In mijn hart stop ik veel herinneringen! Ik liep ooit in Lucca en toen maakte mijn vrouw een foto van een straatje en van dat ‘uitzicht’ heb ik nu een doek gemaakt, dat tijdens mijn zomerexpo te zien is.

Wat doe je het liefste in een vrij weekend?
Tijd doorbrengen met mijn gezin en eventueel vrienden. Mijn vrouw, mijn kinderen en ikzelf ook, zijn allemaal dol op sushi die we zelf maken. Hoe mooi is het om daar tijd voor te maken en er ‘s avonds in alle rust van te genieten.

Avondje theater/bioscoop of dagje erop uit met het gezin?
Het is eigenlijk allebei heel erg leuk! Een dagje weg met het gezin vind ik enorm waardevol. Het mooie van mijn vak is, dat dat ook op een doordeweekse dag kan. Regelmatig rijden we naar een bos of het strand om daar uit te waaien. Het liefst ben ik baas over mezelf en bepaal ik zelf wanneer ik werk of niet.

Als je niet was gaan schilderen, wat zou je dan zijn gaan doen
Schrijven! In 1998 ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren met de intentie om kunstboeken voor kinderen te gaan schrijven. Nog steeds loop ik rond met een paar ideeën in mijn hoofd voor verhalen. Het liefst zou ik ooit echt een bundel of een roman publiceren. Of ik dat zelf zou illustreren? Nee, want met ‘plaatjes’ beperk je mijns inziens de fantasie van de lezer en dat vind ik een beetje zonde...

Met welke bekende Limburger zou je een dagje uit willen, wat zou je dan gaan doen en waarom?
Oei, dat is een lastige vraag... Er zijn er zoveel! Twee mannen met veel gevoel voor humor én Limburger bovendien zijn Ronald Goedemondt en Dennis van de Ven. Hun sketches en conferences vind ik hilarisch, ik zou graag van hen willen leren hoe ze het voor elkaar krijgen om bij mij tranen over mijn wangen te laten rollen van het lachen. Ik ben ook gek op de humor van Herman Finkers, eigenlijk staat hij met stip bovenaan haha, maar dat is jammer genoeg geen Limburger...

Expositie: 4 t/m 7 juli, 11 t/m 14 juli, 18 t/m 21 juli, Theater aan het Vrijthof Maastricht, openingstijden: 12.00 tot 17.00 uur.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...