Skip to Content Skip to Index Page
Op bezoek in Bemelen
Op bezoek in Bemelen

Op bezoek in Bemelen

Op bezoek in Bemelen.

In de zomerperiode belichten wij elke week een bijzondere wijk of een plaats in de regio.
Deze keer zijn we te gast in Bemelen waar Peter Urlings ons rondleidt in het dorp waar hij is geboren en getogen.  
Peter Urlings is onder meer actief in de heemkundevereniging, is lid van de voetbalclub, schrijft mee aan de carnavalskrant en het dorpsblad D’r Trump. Hij kent Bemelen dus als geen ander.

Wat en wie is Bemelen?

“Bemelen was ooit de kleinste gemeente van Nederland. Bij verkiezingen waren we vrijwel altijd de eerste die de uitslag bekend maakte. Het is nu de oudste dorpskern van Eijsden-Margraten waarvan de geschiedenis onlangs is beschreven in een boek dat is verschenen bij het 1000+ jarig bestaan. Bemelen is onder meer bekend van de Bemelerberg met zijn kalkwanden, groeven en graslanden waar het zeldzame mergellandschaap graast.

Elk jaar komen heel wat wielerliefhebbers naar hier, niet?
“Klopt, de Bemelerberg voor fietsers is erg in trek, ook bij profs als Tom Dumoulin. Tijdens de Amstel Gold Race, maar ook met Limburgs Mooiste, de Iron Man of de Hill Classics is het hier een drukke bedoening vanwege die beklimming. Daar kunnen de talrijke wielrijders, maar ook wandelaars, tevens een tussenstop maken om bij te tanken. Je hebt er een weids uitzicht over het heuvelland dat reikt tot in Lanaken België.”

Is Bemelen eigenlijk een hechte gemeenschap?
“Nou en of, hoewel het er niet gemakkelijker op is geworden na de sluiting van de basisschool. We hebben een bloeiend verenigingsleven met de voetbalclub, de harmonie, de joonkheid, de carnavalsvereniging, de sjoffelploog, een aerobic-club en meer. Zo’n twintig in totaal voor jong en oud, iedereen kan hier meedoen. Hun grootste uitdaging? De aanwas van nieuwe leden, bij voorkeur jong volk.”

Is er ook een supermarkt?
“Een supermarkt is er niet meer na de sluiting van het winkeltje in de Laurentiusstraat. Wel zijn er boerderijwinkels waar ook volk van buiten Bemelen op af komt. Met verse groenten, fruit, brood, vlees uit Bemelen en bakproducten. En wat dacht je van appelsap, jam, wijn, of zelfs bier uit Bemelen, het zogeheten Miljaar dat verwijst naar het 1000-jarig bestaan?”

 Hebben jullie toeristen iets te beiden?
“Bemelen is een prachtig natuurgebied waar je fantastisch kunt wandelen, fietsen, moutainbiken, hardlopen of zo maar een terrasje pikken en van de omgeving genieten. Je kunt verblijven op een boerderijcamping, in een B & B of een van de hotels hier. Als interessante bezienswaardigheden zijn er de Laurentiuskerk, oude waterputten, monumentale panden, de Mariagrot, de vele oude wegkruisen of het oudste moordkruis van Limburg. Ook zijn er voor zo’n klein dorp ongelooflijk veel activiteiten zoals de St. Laurentiusmarkt.”


Foto en tekst: Hub Bertrand

Deze zomer in en rond Bemelen: 

 • Fossielenjacht Groeve ’t Rooth 

  In het zuiden van Limburg wordt al sinds eeuwen mergel gewonnen. Soms ondergronds en waar de mergel dicht aan de oppervlakte komt, bovengronds. Groeve ’t Rooth, is één van de laatste dagbouwgroeves waar nog mergel werd gewonnen. De natuur heeft delen van de groeve al decennialang terugveroverd, waardoor een uniek landschap is ontstaan met bijzondere soorten als de geelbuikvuurpad. In Groeve ’t Rooth kun je op fossielenjacht. Het aantal excursies is echter beperkt in verband met de veiligheid. Je kunt reserveren via Het Limburgs Landschap. Aanmelden en informatie: tel. 077-4737575.

 • Van Tienhovenmolen

  De Van Tienhovenmolen in Bemelen stamt uit 1855 en is sinds 2001 weer voorzien van een maalwerk. Hij draait van maart tot en met november elke tweede en vierde zaterdag en is dan te bezichtigen. Bij voldoende wind wordt er gemalen. Er is ook een kleine tentoonstelling over de molen en over de  wilde hamster (‘Korenwolf’), die in dit gebied leeft. Informatie: www.limburgs-landschap.nl

 • Santons komen tot leven
   
  In Eijsden is een Provençaals dorp gebouwd, waarbij de beroemde Santons taferelen uitbeelden uit de 19e eeuw. Santons zijn kleine figuurtjes in klei, die inwoners van een Provençaals dorp en hun traditionele beroepen uitbeelden. Elly en Sjef Senden zijn de exposanten. Gedurende meer dan twintig jaar verzamelt dit echtpaar al deze attributen. De stadjes die ten toon worden gesteld bevatten veel minutieus gemaakte huisjes, landschappen en met de hand gemaakte poppetjes. Informatie: Museum Het Ursulinenconvent, Breusterstraat 27, Eijsden, tel. 0437370202. 

  Mergelarrangement 

  Elke tweede zondag van de maand biedt Restaurant de Koekenpan een bijzonder arrangement aan. Dit arrangement bestaat uit een wandeling van circa 1,5 uur onder leiding van IVN natuurgids Geert Streunding, een workshop mergelsteenbewerking door beeldend kunstenares Marlies Overhof en een lunch bereid met streekproducten uit het Mergelland, geserveerd in familierestaurant De Koekenpan. Data: 11 augustus, 8 september, 13 oktober. Informatie en reserveren, tel. 043-4084081.

 

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...