Skip to Content Skip to Index Page
Op bezoek in Elsloo
Op bezoek in Elsloo

Op bezoek in Elsloo

Op bezoek in Elsloo

Deze zomer iedere week een dorpsbewoner aan het woord over zijn of haar prachtig dorp in Limburg.
Deze week aan het woord Hans Frederix (57) organisator van Conincx Pop in Elsloo.

Het idee voor het gratis toegankelijke festival ontstond 37 jaar geleden gewoon aan de bar.

Onder het genot van een glas bier een festival bedenken, hoe kwam dat zo?
„Met een groep vrienden bezochten we vaak concerten en gingen op stap in toenmalig Café In den Conincx, in de volksmond De Bar genoemd. Daar bedachten we dat we eigenlijk zelf een laagdrempelig festival wilden organiseren.”

En het huidige Conincx Pop is dus als eerbetoon naar die kroeg vernoemd?
„Onze creativiteit was niet zo groot om een originele naam te bedenken, dus kreeg het festival de naam van De Bar die vernoemd was naar Jan Conincx, de Maasschipper.”

Hoe en waar werd de eerste editie gestart?
„We vroegen de kastelein om een vergunning aan te vragen en bier en frisdrank te regelen. Wij hebben twee boxen, het podium en de bands geregeld. Een leraar van ons stelde zijn tuin ter beschikking van zijn huis in Terhagen. Toen zijn we begonnen in 1983. Daarna zijn we verhuist naar het weiland van boer Martens aan de Sanderboutlaan en sinds 1997 wordt Conincx Pop gehouden aan de Westelijke Kanaalweg in Elsloo.”

Jullie hebben in de loop der jaren vaak bands geboekt die later doorbraken. Is dat het oor van de meester?
„Daar moet je ook wat geluk bij hebben. Je bouwt een netwerk op en ambities worden ook groter. Het meest trots ben ik dat we ooit, bij ons 10-jarig jubileum, The Wailers naar Elsloo hebben weten te krijgen. Dat daalde pas echt bij me in toen ze klaar waren met spelen.”

Hoe is dat precies gegaan?
„We hadden destijds contact met ze via een Belgisch boekingsbureau. De band waren op doorreis van Oost-Europa naar Engeland. Conincx Pop viel precies op de tussenliggende dag.”

Welke band kun je dit jaar aanraden?
„Ik ben erg benieuwd naar de Mexicaanse band Le Butcherettes en het Britse Curse of Lono. Daarmee brengen we weer iets anders dan wat andere festivals boeken en blijven we bij onze ‘roots’.”

Coninck Pop wordt zaterdag 6 juli gehouden van 14.00 tot 1.00 uur aan de Westelijke Kanaalweg in Elsloo. De entree is gratis.

Foto: Conincx Pop aan de Maas (foto Conincx Pop) / tekst: Paul Dolhain

In Elsloo is deze zomer van alles te beleven. Een klein overzicht van de leukste activiteiten:

 • Sajelkapel Aelse
  Het muziekgezelschap geeft in aanloop naar hun concertreis naar Oostenrijk twee concerten. Zondag 7 juli om 11.00 uur op Kasteel Elsloo en zondag 14 juli om 15.00 uur in het Maaslandcentrum.
 • Parade Mundial
  Ook dit jaar trekt er weer een parade door de oude kern van Elsloo. Daarna is er feest op de plaza’s en cultureel amusement tussen de pleinen in. Parade Mundial wordt zaterdag 13 juli gehouden. Meer info is te vinden op: www.parademundial.nl
 • Dizzy Robby & Blues Raiders
  De bluesband speelt zaterdag 27 juli vanaf  21.00 uur in café De Dikke Stein.
 • Fietsdriedaagse
  Stichting Sjpaspromotion houdt  3, 4, en 5 augustus een familie fietsdriedaagse. Meer info: www.sjpaspromotion.nl
 • Rundje Catsop
  De jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd in het pitoreske gehucht Catsop. De jeugd loopt 800 en 1600 meter. De recreanten kunnen kiezen voor 5 of 10 kilometer. Aansluitend vindt het 40ste Zomerfeest van FC Catsop plaats. Datum is zaterdag 10 augustus, meer info staat op www.rundjecatsop.nl
 • Jubileum St. Hubert
  De oudste vereniging van Elsloo: Handboogschutterij St. Hubert is opgericht in 1894  en viert dat zondag 1 september.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...