Skip to Content Skip to Index Page
Een uitje in je tuin
Een uitje in je tuin

Een uitje in je tuin

Een uitje in je tuin

Het ziet er steeds meer naar uit dat we de zomervakantie zoveel mogelijk in eigen land gaan doorbrengen. Wellicht heb je al plannen voor een trip met je caravan langs de kust van Nederland, of misschien vind je het leuk om enkele stedentrips te maken, naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Want Nederland is eigenlijk groter dan je denkt en zelfs leuker dan je weet!  Alleen, omdat het zo dichtbij is, en zo gewoon is, vergeten we vaak om eens wat dichter om ons heen te kijken en zien we de schoonheid van ons eigen landje niet meer. Het gras is bij de buren altijd groener.

Nu we dus veel tijd thuis gaan doorbrengen en met de zomer in aantocht ook geregeld buiten in de tuin te vinden zijn, bedachten we bij UitTipsLimburg (tijdelijk omgedoopt in ThuisTipsLimburg) of we wat leuks kunnen vinden om buiten te doen. En je hebt niet altijd een tuin nodig, ook op je balkon kun je veel! Alleen in iets kleiner formaat.

Je eigen biologische groente, fruit en kruiden

Neem bijvoorbeeld een moestuintje. Je kunt een zonnig stukje in je tuin vrijmaken om wat tomaten, paprika’s, komkommers, aardbeien of enkele kruiden te planten. Heerlijk om zelf je eigen gekweekte biologische groenten en kruiden te eten. Dat geeft je een goed en gezond gevoel. En het smaakt echt lekkerder. Ook op je balkon kun je in een hoek een wat grotere bak neerzetten. Vooral kruiden lenen zich uitstekend om in een pot te kweken. En wat is er lekkerder om verse basilicum over je heerlijke pasta te strooien waarin je je versgeplukte tomaten en paprika’s hebt verwerkt. Bovendien kun je de tomaten gemakkelijk langs de spijlen van je balkon omhoog leiden.

En heb je kinderen, dan vinden zij het vast geweldig om te kijken hoe de zaadjes ontkiemen en langzaam groeien van plantje tot vrucht. Als je de zaadjes in een glas plant, aan de rand, kunnen ze precies volgen hoe de zaadjes ontkiemen en hoe de wortels groeien.

Heb je je verse cherrytomaatjes, sla, paprika’s of wat anders geoogst, dan is het ook heerlijk om er mee te gaan picknicken. In eigen tuin of op balkon natuurlijk. Is er een park in de buurt, dan kun je daar ook heerlijk picknicken. Mits we ons maar aan alle regels van het RIVM houden, zoals de welbekende 1,5 meter afstand.

Terwijl we aan het picknicken zijn, kijken we intussen eens om ons heen. Vlinders, bijen, vogeltjes, we krijgen meer bezoek in de tuin of het balkon ​dan we weten. Neem voor de lol eens een loep mee naar buiten. Kinderen vinden het geweldig om een mier wat groter te bekijken.

     

Heerlijk buiten zijn

Maak eens bingo met allerlei insecten en vogels die je tegenkomt. Leerzaam voor de kinderen, maar ook voor onszelf. En zoals Thjeu Driessen al in een eerder artikel op ThuisTipsLimburg vermeldde, een platte schaal met water trekt vogels. Want drinkwater wordt steeds schaarser voor vogels en ook vogels nemen graag een bad.

Wordt het lekker warm buiten, dan is een zwembad voor de kinderen natuurlijk een pré. Zeker nu we niet hutje-mutje aan de grote zwembaden kunnen gaan liggen. Behalve een badje geven een paar emmers met waterballonnen altijd super veel waterpret. Naast een zwembad, is een tent ook avontuurlijk. Je kroost kan er samen in spelen, zich een beetje verstoppen voor de ouders of even rustig terugtrekken een boekje lezen, of een spelletje spelen. Met een klein campingstoeltje zitten ze ook nog comfortabel.

Heb je geen plek voor een zandbak? Geen nood: neem een speelgoedkrat en vul die met zand. Speelplezier gegarandeerd en het is bijna geen geknoei. Een paar kleine zand-gereedschapjes erbij en spelen maar. 

Heb je eenmaal een tent in de tuin opstaan, dan is er niks leukers dan buiten kamperen! Je hoort ’s nachts geluiden die je normaal niet waarneemt door een gesloten raam. ’s Morgens vroeg wordt je gewekt door het vrolijke gefluit van de vogeltjes. Neem je camera mee in de tent, wellicht maak je de mooiste foto’s of filmpjes van het bezoek in je tuin.

En heb je een leuke foto gemaakt, stuur hem dan naar info@uittipslimburg.nl. Wellicht zie je je foto terug op onze website of Facebook!

  

Tijd voor een nieuwe hobby!

Ben je even klaar met de natuur in je tuin, dan zijn er ook nog genoeg andere activiteiten die je aan de tuintafel kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een uitdagende puzzel (op onze website staan er verschillende genoemd).
Wat tegenwoordig een trend schijnt te zijn en ook heel ontspannend werkt, is Diamond Painting.

De ouderwetse bordspellen doen het nog altijd goed, zoals Monopoly. Maar er zijn er ook nieuwe spellen, zoals Smartgames. Dit zijn logische denkspellen voor één speler, voor jong én oud. Je hebt immers niet altijd een speelkameraad tot je beschikking.
Voor nog meer creativiteit kun je beginnen met Bullet journaling. Hierbij leg je herinneringen vast in een Bullet Journal, een soort dagboek maar dan in agendavorm. Schrijf, teken, kleur, plak en ga helemaal los. Alles mag.
Een andere trend is Stippen op porselein. Bij de Kringloopwinkel tik je wat wit servies op de kop en vervolgens decoreer je het met speciale porseleinverf met stippen. Op internet vind je heel veel voorbeelden.

 

 

Voor de stoere vaders en zonen onder ons is deze zomer de uitgelezen kans om te beginnen met modelbouw. Auto’s, vliegtuigen en treinen, je hebt ze in allerlei formaten en kleuren en geven uren plezier.
Heb je veel geduld, dan kun je ook handletteren en maak je een mooi kaartje voor iemand die ziek is, of wel een oppepper kan gebruiken.
Laat een foto van je tuin, of een mooie bloem printen op canvas of hout en hang deze op in je tuin. Dat brengt nog meer groen in je tuin, zonder extra werk. Of misschien is het wel leuk om eens te beginnen met een (online) fotografiecursus. Hoe dan ook, erg is genoeg te beleven in en buiten je eigen huis. 

Heb je zelf nog een leuke tip, stuur hem dan op naar info@uittipslimburg.nl, of deel hem op onze Facebook.  

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...