Skip to Content Skip to Index Page
Muziek maken vanuit thuis
Muziek maken vanuit thuis

Muziek maken vanuit thuis

Muziek maken vanuit thuis

Nu de maatregelen rondom Corona nog steeds van kracht zijn en iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, komen er steeds meer verhalen van mensen over hoe zij deze weken beleven. Je werkt thuis, of je doet schoolwerk via de digitale weg. Maar ook sporters, theatermakers en muzikanten proberen zoveel thuis met hun sport, programma’s of muziek bezig te blijven. Stilzitten is er niet bij.

Deze week introduceren we de nieuwe Limburgse band Jane Doe, bestaande uit een groep studenten uit de omgeving van Weert. Ze hebben zich samengepakt om lekker creatief te zijn en samen muziek te maken. Ze timmeren sinds vorig jaar aan de weg en oefenen iedere week aan hun repertoire. Ze schrijven zelf de teksten en componeren ook de muziek. Natuurlijk hebben zij ook te maken met de gevolgen van Corona. Gelukkig zijn ze niet ziek, maar oefenen wordt toch wel erg lastig als je niet bij elkaar mag komen voor een goede jamsessie.

Jane Doe stelt zich graag aan je voor en vertelt hoe de bandleden deze Corona-crisis doorkomen.

Harrie vertelt:

“Onze band bestaat uit vijf personen: zangeres Nina, gitarist Harrie, basgitarist Willem, pianist Niek en drumster Marieke. Wij zijn 17 en 18 jaar oud.

In 2019 hebben we elkaar ontmoet en merkten we dat we allemaal een beetje van dezelfde soort muziek houden. Allemaal maakten we ook graag zelf muziek en dus was het een makkelijk besluit om samen muziek te gaan maken.

We kwamen op de naam Jane-Doe toen Nina en ik (Harrie) samen muziek zaten te luisteren en we een naam aan het bedenken waren. We vonden maar geen passende naam, hoe we ook brainstormden. Er passeerden wel enkele namen de revue, we bedachten er een logo bij, maar het was het steeds net niet. We besloten om gewoon even naamloos te blijven en bij elk album een andere naam te kiezen. Maar dat is moeilijk en zowat niet te doen en toen las Nina ergens iets over ‘Jane Doe’. Deze benaming wordt vooral in de VS gebruikt voor personen waarvan de naam onbekend is, of waarvan de identiteit beschermd moet worden. Om deze mensen toch te kunnen benoemen wordt de naam Jane Doe gebruikt. Voor mannen gebruikt men in dat geval John Doe. Omdat Nina op deze naam was gekomen, hielden we het op de vrouwelijke variant. We gooiden de naam in de groep en iedereen was gelijk enthousiast. Jane Doe was geboren.

We willen een eigen repertoire opbouwen en onze liedjes komen vaak vanuit een jam sessie. Als we van alles spelen komt er van zelf wel een leuk deuntje. Wanneer we een intro of een ritme stuk spelen, werken we het verder uit. En uiteindelijk maakt Nina er een melodie en tekst op en dan pas kijken we naar de structuur van het lied.

We proberen vaak speciale akkoorden te gebruiken en ook niet vaak voorkomende tijd-signaturen. Hierdoor is de muziek ook uitdagend om te spelen en klinkt het ook veel leuker. De liedjes worden spannender. We hebben niet echt een vaste stijl en proberen van alles te spelen: jazz, middeleeuws, rock, piano ballad, pop, funk. We willen echt een breed repertoire laten horen en breed publiek proberen te bereiken.

Momenteel kunnen we door het corona virus natuurlijk niet echt samen oefenen. We hebben het via Skype geprobeerd, maar dan krijg je teveel vertraging in het geluid. Dat werkt dus niet. Daarom beoefent momenteel iedereen zijn instrument vanuit thuis. De liedjes die we al zover klaar hebben kunnen we sowieso altijd oefenen. Ikzelf zit nu te leren hoe je noten leest en probeer met de gitaar trucjes te leren.

Net voordat Corona uitbrak, hadden Nina en ik nog net een basis ritme met tekst verzonnen voor een nieuw liedje. De rest van de band stuurt nu op basis van deze opname een versie met hun instrument. Zodoende hebben we nu een liedje kunnen maken zonder bij elkaar te zijn.

Nu nog kijken hoe het klinkt als we straks weer bij elkaar zijn en eindelijk samen kunnen spelen! We kunnen niet wachten…”

Jane Doe tijdens een repetie voordat Corona het samen oefenen onmogelijk maakte.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...