Skip to Content Skip to Index Page
Broekhuizen
Broekhuizen

Broekhuizen

Wandelen: Noord-Limburg

Al het goede van Noord-Limburg: Broekhuizen
Door

Route (4 van 5 sterren)
Afstand: 12 kilometer
Parkeren: Veerweg, Broekhuizen (gratis, bij het veer) of elders in Broekhuizen
Markering: knooppunten 1, 89, 13, 14, 16, 17, 64, 10, 63, 9, 38, 61, 8, 7, 6, 1
Horeca: Broekhuizen, en op de route
Bijzonderheden: (on)verhard, mul zand, soms steile hellinkjes, niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kijk voor een gpx op delimburger.nl/uitwandelen

 

Er is niks zo leuk als een wandelroute waarop je alle pracht en praal van Limburg tegelijk aantreft. Dat je niet hóeft te kiezen tussen bijvoorbeeld bos, Maas of heide, maar het gewoon allemaal krijgt. Via de website visitnoordlimburg.nl kwamen we aan de route Stempel van de Maas, die louter lovende reacties kreeg van wandelaars. Dus hop, de auto in, en naar het veer in Broekhuizen. Daar, pal aan de Maas, achter restaurant De Brouwer, kun je gratis de auto parkeren. Overigens gaat dat ook prima op een parkeerplaats langs de nabijgelegen Hoogstraat, want zo veel plek is er aan de Maas niet.

Ganzen
We starten de wandeling dus bij het veer, bij knooppunt 1, we gaan het grindpad langs de Maas op, de rivier is aan onze linkerhand, richting knooppunt 89. Opletten, want het verharde pad is van korte duur. We duiken al na vierhonderd meter naar links, de 'woestenij' in. We volgen de bekende knooppuntenbordjes (bordeauxrood met gele pijltjes) en het is van belang op te blijven letten en ook de volgorde van de knooppunten in de gaten te blijven houden. De nummers kruisen elkaar nogal eens en her en der is het even zoeken naar de paaltjes. Maar voor nu, van knooppunt 1 naar 89, lopen we vlak langs de Maas. Op wat pruttelende bootjes na, is het er heerlijk rustig, totdat we rechts van de rivier een ganzenkolonie aantreffen die luidkeels van zich laat horen.

Bij knooppunt 89 buigen we van de Maas af. De route gaat een eindje door een weilandje en we zien prachtige reigers in een waterplas. We gaan een stukje over asfalt en duiken dan links weer een houten poortje door. We komen langs velden vol bloemen: Afrikaantjes en natuurlijk de rozen waar Lottum en omstreken bekend om staat. Grappig en interessant om alle namen van de rozen op de bijgaande bordjes te lezen. Dat veel de Duitstalige markt op gaat, is te zien. Gräfin Diana staat gemoedelijk bij Mozart in de buurt. We lopen een tijdje door agrarisch Noord-Limburg. Verderop is het een en al bedrijvigheid bij zorgboerderij Hoeve de Vonkel. Er is volop werk aan de winkel, al zou je dat bij de luierende alpaca's in de wei niet zeggen. Na de hoeve lopen we het natuurgebied Schuitwater in. Dit terrein is 'een erfenis van de Maas, die hier tot de laatste ijstijd haar stroomgebied had', zo lezen we op een informatiebord. Hier werd flink turf afgegraven en zo ontstonden langgerekte waterplassen. De naam schuitwater stamt dan ook af van de schuitjes die de turf­gravers gebruikten. Dit gebied is zeer gevarieerd. We krijgen een stukje bos, we zien bij het water de sporen van ijverige bevers, om vervolgens bij knooppunt 38 het eerste heideveld tegen te komen. Dit steken we rechtdoor over. Verderop komen we weer terecht in heidegebied. Het is elk jaar weer prachtig om de paarse velden te zien en te ruiken, dat verveelt echt nooit.

Bosbessen
Als we de natuur uitkomen, lopen we na knooppunt 7 linksaf de Hiepterweg op (paaltje staat achter een bouwwerkje). Aan het einde van de weg loop je tegen Blue Berrie Hill aan. Je kunt bij deze bessenkweker terecht voor verschillende arrangementen. Van een bezoekje aan het terras of de winkel, tot een high tea of rondleiding (kijk op www.blueberriehill.nl voor aanbod en eventuele reservering, niet alles kan het hele jaar of op de bonnefooi). De route leidt via Broekhuizen terug naar knooppunt 1 en dus de auto of een terrasje aan de Maas.

Kijk voor meer wandelroutes op www.delimburger.nl/uitwandelen

Reageren? susan.joris@delimburger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...