Skip to Content Skip to Index Page
De Hompesche molen, Molenplas en de Maas bij Stevenweert
De Hompesche molen, Molenplas en de Maas bij Stevenweert

De Hompesche molen, Molenplas en de Maas bij Stevenweert

Wandelroute omgeving Stevensweert

De Hompesche molen, Molenplas en de Maas bij Stevenweert.
Door

Route (4 van 5 sterren)
Afstand: 10 kilometer
Parkeren: parkeerplaats bij Hompesche Molen, Molendijk, Stevensweert.
Route: Knooppunten 61 (start), 62, 35, 40, 41, 42, 63, 64, 65, 50, 51, 21, 61.
Moeilijkheid: onverhard, via keien over water.
Bijzonderheden: In het gebied grazen runderen.
Scootmobielen: deze route is uitgezet met routebureaulimburg.nl. De site geeft aan welke wandelpaden verhard zijn, ook zijn fietsroutes uit te zetten.

'De omgeving van de Molenplas is struingebied', zo staat te lezen op de website van de VVV Midden-Limburg. 'Dat betekent dat wandelen overal is toegestaan, ook buiten de paden.' Dat laat ik me geen twee keer vertellen. Heerlijk, lekker vlak langs het water lopen, zodat je kikkers en vogels van zo dichtbij mogelijk kunt bekijken en horen. Maar, pas op, zo miste ik ook wat knooppuntenpaaltjes en werd mijn route een stukje langer dan voorzien. Mijn tip is dan ook om de gpx bij deze route te downloaden, zodat je die als ruggensteun kunt gebruiken.

Maar ach, 'verkeerd lopen' is een begrip waar je als fervent wandelaar over kunt discussiëren.

De hele omgeving van de Molenplas is prachtig en zolang je de auto maar kunt terugvinden, is er weinig aan de hand. Aangezien die auto op het parkeerterrein bij de Hompesche Molen in Stevensweert staat, toch een monument dat makkelijk te spotten is, hoef je je niet druk te maken.

Grindgat
De molen is het startpunt van de route (knooppunt 61). Met de rug naar de molen toe, steken we de Molendijk over en lopen we door een houten poortje richting een uitkijkheuvel. Dat is knooppunt 62. We volgen de knooppunten met de gele pijltjes. De route loopt voor een deel gelijk aan de route van Water Wandel Wereld. Mocht je geen trek hebben in deze wandeling van ruim 10 kilometer, op de website van Water.Wandel.Wereld (www.wa-wa-we.eu/nl/routes/molenplas/index.html) zijn ook routes van 5,7 en 7,6 kilometer te vinden die rond de Molenplas zijn uitgezet.

Wij gaan richting knooppunt 35 en zitten meteen midden in de natuur. Het is heerlijk wandelen langs deze Molenplas, die eigenlijk ooit een grindgat was, maar nu een walhalla vormt voor vogels, bevers en verschillende andere soorten flora en fauna. Prachtig, alsof er nooit iets anders geweest is. Ik blijf zo dicht mogelijk langs het water lopen en daardoor mis ik wat paaltjes met knooppunten. Fout lopen is tot knooppunt 42 niet mogelijk, zolang je de plas maar volgt. Maar! Vlak na punt 42 heb je nog één kans om door een poortje aan de linkerkant van de draad te gaan lopen. Op enig moment buigt onze route namelijk van de plas af. Het gebied rond de plas is omzoomd met prikkeldraad en sporadisch voorzien van poortjes. Bij knooppunt 63 steken we de weg over (van de plas af ) en lopen een pad af. Aan het einde van het pad linksaf de Dorpsstraat in (hier ontbrak de bewegwijzering, althans ik heb niets gezien). Bij huisnummer 39 rechtsaf een pad langs de akkers op. In de verte heb je uitzicht op het prachtige kasteel Hasselholt, ook wel 't Geutje genoemd. Dit kasteel is in particulier bezit en is in 1970 opgeknapt.

Buren
Na de jachthaven gaan we een stuk langs de Maas lopen. Even zwaaien naar de Belgische buren in lockdown aan de overkant. Een grenspaal meldt dat ik nog netjes in Nederland zit. In dit gebied grazen runderen en de aanbevolen 25 meter afstand is moeilijk aan te houden, want de dieren gaan natuurlijk lekker daar waar ze zin in hebben. De route eindigt bij de Hompesche Molen. Deze werd in de oorlog zwaar beschadigd, maar is inmiddels opgeknapt. Het rijksmonument is drie eeuwen oud en is de hoogste stellingmolen in Limburg. Bij de molen is ook een brasserie, maar een terrasje pikken is er natuurlijk nu niet bij. Jammer, met dit mooie weer…

Kijk voor meer wandelroutes op www.limburger.nl/uitwandelen.

Reageren? susan.joris@delimburger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...