Skip to Content Skip to Index Page
De mooiste paddenstoelen
De mooiste paddenstoelen

De mooiste paddenstoelen

Wandeling: de mooiste paddenstoelen

Door Kim Noach

ROUTE 4 van 5 sterren
Afstand: 11 kilometer
Parkeren: Schaapskooiweg 101, Heerlen|
Routebeschrijving: Trage Tocht Brunssummerheide van Rob Wolfs te vinden op www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-brunssumerheide.
Bijzonderheden: (on)verharde bos- en heidepaden in een licht glooiend landschap. Horeca is momenteel gesloten, neem daarom eigen proviand mee
Gpx: Kijk voor een gpx van de route op: www.delimburger.nl/uitwandelen

 

Wat is de herfst toch een prachtig seizoen. Niets heerlijkers dan genieten van die rokerige geur van een herfstbos, waar dieprood-, oranje- en geelgekleurde loofbomen hun mooie najaarscollectie tonen. Wandelboekenauteur Rob Wolfs zette een Trage Tocht uit over de Brunssummer- en Schrieversheide in Heerlen. Vergeet niet naar beneden te kijken op zoek naar paddenstoelen. Wij spotten onder meer grote parasolzwammen aan het begin van de wandeling.

In anderhalf A4'tje met een handig kaartje (zie de weblink boven de routekaart bij Routebeschrijving waar je deze uitgebreide routebeschrijving kunt vinden) beschrijft Wolfs helder waar je voeten naartoe moeten. Als wegwijzer gebruikt hij de vierkante bruine paaltjes die overal in het circa 600 hectare grote natuurgebied diverse routes markeren. Allemaal hebben ze een eigen unieke code beginnend met letters 'DG', 'R', 'P' of 'LG'. Deze code vind je op een metalen plaatje op de paaltjes.

Paddenstoelen
Waar Wolfs start bij de parkeerplaats aan de Kamperheideweg, starten wij op de makkelijker te vinden (en grotere) parkeerplaats aan de Schaapskooiweg 101 in Heerlen en pakken de wandeling van Wolfs op voor het bezoekerscentrum. Hier starten ook wandelroutes van Natuurmonumenten. Wolfs stuurt ons meteen de glooiende heide op waar in groene grasstroken vlak langs het wandelpad diverse paddenstoelen te vinden zijn. Zoals gezegd de grote (en giftige!) parasolzwammen, maar ook de kleinere geschubde inktzwamknol. Hoewel ze er zeker moeten zijn, zien we de bekende 'rood met witte stippen' vliegenzwammen vandaag niet. Deze paddenstoel werd vroeger afgedrukt op nieuwjaarskaarten of als miniatuur opgehangen tussen de ballen in de kerstboom, omdat hij bekendstond als gelukssymbool.

De route is prachtig afwisselend en gaat van glooiende heide naar herfstig bosgebied inclusief een meertje waarin het kleurrijke najaarsloof weerspiegeld wordt. Op het moment dat Wolfs deze route uitzette, was de Brunssummerheide een manege rijk. Maar sinds een aantal jaren staan de stallen leeg. De provincie kocht de gebouwen tijdens de aanleg van de Buitenring. De plannen zijn om de panden te slopen, op de oude badhokjes na. Hier zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen ondergedoken en de voormalige badhokjes staan op de rol om als oorlogsmonument bewaard te blijven.

Monument
Een tip: wie in rust van heide en bos wil genieten, doet er goed aan vroeg op de dag te vertrekken. De Brunssummerheide is – zeer begrijpelijk – een populaire plek voor wandelaars, mountainbikers, ruiters en hardlopers.

De route voert aan de rand van het natuurgebied (punt 4 in Wolfs' beschrijving) ook langs het monument voor Nicky Verstappen. Indrukwekkend. Voordat we terug de heide opgaan (met als 'toetje' een klimmetje over mul zand naar de top van een heuvel) lopen we langs zilverzandgroeve Sigrano. Ook indrukwekkend vanwege de afmeting. Wolfs heeft met zijn Trage Tocht een prachtige, afwisselende route uitgezet dwars door de natuur midden in het verstedelijkte Parkstad.

Kijk voor meer wandelroutes op www.delimburger.nl/uitwandelen.

Reageren? kim.noach@delimburger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...