Skip to Content Skip to Index Page
De natuur tussen Baarlo en Heibloem
De natuur tussen Baarlo en Heibloem

De natuur tussen Baarlo en Heibloem

Fietsen: de natuur tussen Baarlo en Heibloem

De natuur tussen Baarlo en Heibloem. 
Door Leandra Bisschops

Route (3 van 5 sterren)
Start en finish: kruising Litjeshei en Breestraat, Baarlo (knooppunt 62)
Lengte: 42 kilometer
Moeilijkheidsgraad: vlakke, deels ongeasfalteerde route
Bewegwijzering: knooppunten 62, 26, 89, 22, 06, 20, 10, 11, 13, 18, 19, 23, 66, 67, 24, 65, 56, 55, 57, 62.
Parkeren: Sportpark De Meeren, Baarlo

 

Waar ben je geweest?
"Een rondje door het groen tussen Baarlo en Heibloem: een gebied dat ik nog niet eerder verkend heb op de fiets. Het groen op de kaart belooft veel goeds.
De route begint meteen lekker: vanaf de drukke weg draai ik een ongeasfalteerd pad op tussen de bomen. De storm heeft hier huisgehouden, aan de afgebroken takken op de grond te zien. De bladeren en het grind knisperen sfeervol onder mijn racebandjes. Het voelt als een voorproefje op de herfst. Geen slecht begin! Helaas zijn de kilometers die hierop volgen weinig inspirerend. De weg voert me recht door het centrum van Panningen, veel te druk naar mijn smaak. Hoewel ik op een doordeweekse dag fiets, zou ik dit stuk liever hebben vermeden. Ik moet kriskras langs de mensen en bezorg-auto’s. In het weekend zou ik me hier liever niet aan wagen op de fiets."

Dat klinkt niet goed. Toch lekker gefietst?
"Jazeker! Gezien het ietwat saaie beginstukje ben ik bang dat dit rondje zal gaan tegenvallen. Maar zodra de route me door het centrum van Panningen heeft gestuurd, bevind ik me weer in een landelijke omgeving. Het is hier groen en rustig: mooie landwegen zoals ik ze graag zie. Ik had me al verheugd om op mijn gemakje hier langs de velden te trappen, maar daar dacht het weer toch echt even anders over."

Vertel.
"De tegenwind blaast ineens vol in mijn gezicht: een gevecht tegen de wind volgt. Ik krijg het zwaar als kopvrouw tijdens mijn solorit. Zo nu en dan voelt het alsof ik een flinke klim aan het bedwingen ben en dat in het noorden van onze provincie. Ik ben maar wat blij als ik een natuurgebied in de verte zie opdoemen. Op zoek naar beschutting!"

En, heb je de beschutting gevonden?
"Aan beschutting geen gebrek in de tweede helft, tevens het mooiste deel, van deze route. Vanaf hier fiets ik bijna constant door of langs natuurgebieden en laat ik de bewoonde en bebouwde wereld grotendeels achter me. De Snep, Grote Moost, Waterbloem, Heldense Bossen en Boekenderbos: in alle rust geniet ik van de beschutting van de wind, maar bovenal van de prachtige omgeving. De route loopt langs de Noordervaart, waar de vissers ietwat verveeld voor zich uit staren als ik met een brede glimlach langsfiets en hun een goedemorgen wens.

Bij de volgende afslag twijfel ik even of ik nog wel goed zit. Het pad ziet er nogal ruig uit en er moet een bord 'fietspad' aan te pas komen om me ervan te overtuigen dat ik hier wel degelijk moet zijn. Maar niet gevreesd: na een paar meter verandert het hobbelige weggetje in een fijn grindpad en trap ik heerlijk verder tussen de bomen. De wind wordt hier zelfs mijn vriend. Met de wind in de rug vlieg ik over fraaie bospaden en veldwegen."

Leuk al die natuurgebieden, maar gaat dat wel op de racefiets?
"Er zitten inderdaad redelijk wat ongeasfalteerde (maar verharde) paden in deze route. Ik fiets de route in semidroog weer op mijn racefiets. De wegen tussen het groen liggen er nu prima bij, maar in regenachtige weersomstandigheden doe je er verstandig aan om de hobbelige (en wellicht modderige) bospaden op bredere banden te verkennen. Stiekem denk ik dat deze route leuker is als het najaar zijn intrede heeft gedaan. Als je niet vies bent van een beetje regen en modder tenminste."

Kijk voor meer fietsroutes met gpx op www.delimburger.nl/uitfietsen

Reageren? leandra.bisschops@delimburger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...