Skip to Content Skip to Index Page
De vliegende non van Susteren
De vliegende non van Susteren

De vliegende non van Susteren

Wandelen: langs de vliegende non van Susteren

De Vliegende non van Susteren.
Door Kim Noach

Route 3 van 5 sterren
Afstand: 6 kilometer
Parkeren: Salvatorplein 1, Susteren
Markering: knooppunten 13-43-47-90-79-76-75-13
Horeca: Susteren
Bijzonderheden: deze makkelijke, (on)verharde, vlakke route is geschikt voor ‘rollers’: scootmobiels, wandelwagens of rollators. Wie meer uitdaging zoekt, kan via het knooppuntennetwerk de route verlengen.
Gpx: op www.limburger.nl/uitwandelen

 

Vandaag een bezinningsrondje Susteren en de westpunt van Duitsland.

Bezinningstoerisme is helemaal hip deze dagen, dus lanceert Visit Zuid-Limburg Camini's Zuid-Limburg: elf minipelgrimswandelingen in onze provincie die langs de Jacobsroute (de weg naar Santiago de Compostela) liggen. Nieuwsgierig naar deze Limburgse caminos, kiezen wij voor de eerste van de elf die ons naar Susteren brengt. Het dorp van Janse Bagge-zanger Henk Steijvers (over bezinning gesproken: luister vooral zijn prachtige liedje Awt en versjleete). Maar ook het dorp van de mooie Amelbergabasiliek. Op het Salvatorplein voor de kerk spotten we een opvallende dame: een bronzen beeldje van een zuster van de Dochters der Liefde. Een Franse kloosterorde, vandaar dat kunstenaar Huib Heijnen zijn metalen dame de naam Filles de la Charité meegaf, zoals we lezen op de plaquette. Een ode aan de zusters die hier decennialang zorgden voor de armen. Hun opvallende witte kappen waren in de jaren zestig de inspiratiebron voor de Amerikaanse tv-serie The flying nun met een piepjonge Sally Field in de hoofdrol.

Rollers
Enfin. We gaan. Bezinning wacht op ons. We lopen een bestaande route die in gidsjes en op wandelkaarten ook te vinden is als Ommetje Susteren. Makkelijk met knooppunten te volgen. En op veler verzoek: ook een route die goed te doen is voor 'rollers', mensen met scootmobiels, rollators of wandelend met een kinderwagen. Vanaf het Salvatorplein slaan we – met de basiliek in de rug – rechtsaf richting zorgcentrum Vastrada, voor het zorgcentrum slaan we opnieuw rechtsaf het voetpad op. Hier vinden we opgravingen waarbij delen van een oude kloostergang gevonden zijn. De Amelbergabasiliek werd al in de zevende eeuw gebouwd.

Let op: verderop ter hoogte van Gregoriuslaan nummer 16 moet je het verharde asfaltpad door het parkje nemen. Het knooppuntenpaaltje staat hier zo verscholen tegen de haag, dat je het makkelijk over het hoofd ziet. De route door het parkje (langs speeltoestellen) komt uit op de Wegbend waar we links afslaan, de Waterbend in.

Westpunt
Het Ommetje Susteren is niet alleen een moment om te bezinnen, maar brengt je ook naar het meest westelijke punt van Duitsland. Als we het dorp via de spoorwegovergang uitgelopen zijn, tikken we via de IJsstraat heel even Duitse grond aan. Het is echt interessant om de geschiedenis van 'het smalste stukje van Nederland' mee te pikken. En – ik ben gek op 'nutteloze' feitjes – je kunt een heuse Zipfelpass (puntenpas) krijgen als je binnen één jaar alle vier de punten van het 'Duitse kompas' bezoekt. Naast Selfkant (west), zijn dat Oberstdorf (zuid), Görlitz (oost) en het noordelijke Sylt. Hierna duiken we bosgbied 't Hout in. Dit onverharde pad is ook voor rollers goed te doen, laat je niet afschrikken door de paal die aan het einde van het bospad opdoemt, deze is met een hendel te openen.

Een tip voor wie de route wil wandelen: omdat dit 'smalste stuk van Nederland' zo populair is bij dagjesmensen, kan het op de paden erg druk worden op (mooie) weekenddagen. Bezinning is dan niet aan de orde.

Wij struinen via het verharde pad dwars door het bos. Voordat je de dorpskern weer binnenloopt (op de Elzenweg), moet je na het witte huis 'Sjanet' rechtsaf over het bruggetje en daarna meteen linksaf. Hier is het paaltje met knooppunten weggehaald. Terug bij de basiliek bezinnen wij ons op een welverdiend drankje. Santé!

Kijk voor meer wandelroutes op www.delimburger.nl/uitwandelen

Reageren? kim.noach@delimburger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...