Skip to Content Skip to Index Page
Herfstrit met een gouden randje
Herfstrit met een gouden randje

Herfstrit met een gouden randje

Fietsen: herfstrit met een gouden randje

Herfstrit met een gouden randje
Door Leandra Bisschops

Route 4 van 5 sterren
Startpunt: Voerendaal (knooppunt 54).
Parkeren: parkeerplekken bij station Voerendaal.
Afstand: 39 kilometer.
Hoogteverschil: 420 meter.
Moeilijkheidsgraad: heuvelachtige route met een aantal klimmetjes.
Bewegwijzering knooppunten: 54 - 55 - 56 - 59 - 58 - 57 - 88 - 89 - 51 - 101 - 53 - 54.

 

De herfst is echt begonnen en daar baal ik altijd even van. Ik ben absoluut geen mooiweerfietser, maar na een heerlijke zomer vol mooie fietsavonturen, moet ik wennen aan de weeromslag. Het druilerige weer zorgt er af en toe voor dat ik mezelf moet dwingen om van de bank af te komen en op mijn fiets te springen.

Ondanks dat toch erop uitgegaan met de fiets?
Ja, zeker! Achteraf ben ik altijd blij dat ik toch ben gegaan en dat bleek ook nu weer motivatie genoeg om een poging te wagen. Deze week ging ik tussen de buien door voor een rondje met het nodige klimwerk. Normaal trek ik het Heuvelland in voor mijn klimritjes, maar deze keer vond ik mijn weg naar Parkstad. De route voerde me over verrassend mooie en rustige landwegen, met een paar fijne klimmetjes.

Hoe was het?
Het was een lekker ritje met genoeg afwisseling. Op een draf bergop en bergaf door Parkstad. Op het ietwat frisse weer na had ik niets te klagen. Na een korte opwarming met flinke tegenwind en een paar korte, maar steile klimmetjes, vloog ik in Walem naar beneden in de richting van Schin op Geul. Mijn benen waren me al dankbaar voor het rustmomentje. Rustig peddelend bedwong ik vervolgens de Fromberg, een klim die nooit teleurstelt. Toen ik even later in Trintelen het klimmen opnieuw mocht verruilen voor dalen, had ik uitzicht op de ­welbekende Eyserbosweg. Ik genoot met volle teugen van het uitzicht toen ik naar beneden zoefde, maar was stiekem blij dat ik die kuitenbijter deze keer links mocht laten liggen.

Klinkt niet slecht!
Absoluut niet! Aan alles is te merken dat een nieuw seizoen is begonnen en dat heeft ook wel weer wat. Niet alleen het weer verandert: de wegen zijn weer wat rustiger nu de mooiweersporters thuisblijven. Bovendien heeft moeder natuur ook in dit seizoen veel moois te bieden. De omgeving krijgt een andere uitstraling nu de natuur langzaam van kleur verandert. Je ziet dat het groen voorzichtig plaatsmaakt voor bruin-, geel- en goudtinten. Zo werd het toch nog een rondje met een gouden randje.

Een gouden randje? Wat was er zo bijzonder dan?
Het gouden randje had niet alleen te maken met de herfstkleuren. Het gouden randje, de kers op de taart, zat aan het einde van de route. Vlak voor het eindpunt fietste ik door landgoed Terworm en passeerde ik het gelijknamige kasteel. Het kasteel was een aangename verrassing te midden van de natuur. Het lag er sfeervol bij. Ik waande me even in een andere wereld. Tevreden trapte ik verder.

Wat is het eindoordeel?
Een rondje dat het rijden zeker waard is. Hoewel het door het herfstachtige weer en het vele klimmen af en toe een beetje afzien was, heb ik optimaal genoten. De herfst en zijn indrukwekkende kleuren kwamen goed tot hun recht op deze route. Het klimwerk in combinatie met de rust, de frisse lucht en de kleurrijke vergezichten zorgden voor een heerlijke herfstrit.

Kijk voor meer fietsroutes met gpx op www.delimburger.nl/uitfietsen.

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...