Skip to Content Skip to Index Page
In Romeinse sferen rond Tungelroy
In Romeinse sferen rond Tungelroy

In Romeinse sferen rond Tungelroy

In Romeinse sferen rond Tungelroy

Door Susan Jöris

ROUTE (4 van 5 sterren)
Afstand: 14 kilometer (korter en langer mogelijk)
Parkeren: Sint Barbara- plein in Tungelroy (tegenover de kerk)
Routebeschrijving: voor een complete routebeschrijving, gpx en/of downloadbare kaart: www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/tungelerwallen-de-kleine-tocht
Bijzonderheden: divers gebied met verschillende ondergrond: van vlak tot mul, van plat tot heuvelachtig

 

Wie graag de ontspanning en het vertier buitenshuis zoekt, heeft het dit jaar niet makkelijk. Een avondje bioscoop of theater, een festivalletje tijdens de zomer, uit eten, museumbezoek, het is of was allemaal of niet mogelijk of onder strikte voorwaarden die het er niet ontspannender of leuker op maken. Maar de buitenmens weet het al lang: wandelen of fietsen kan – bijna – altijd. Ja, ook in de herfst of winter. Elk seizoen heeft zijn charmes. Houd deze dagen Buienradar wat meer in de gaten, stop een regenjas in de rugzak en leg een paar droge, schone sokken en schoenen in de auto en er is weinig aan de hand, mocht je toch overvallen worden door een plensbui. Bovendien is er niets zo lekker als compleet uitgewaaid en verregend thuis een kom zelfgemaakte uiensoep soldaat maken.

Frisse neus
Omdat iedereen zijn eigen wandelvoorkeuren heeft – van kilometers vreten tot even een frisse neus halen – gaan we vandaag naar een divers gebied waar het allemaal mogelijk is, van 3 kilometer tot 18 kilometer. We gaan naar Tungelroy en zetten de auto neer bij mfa Kimpe Veld, tegenover de kerk. Wie een klein uurtje wil wandelen, vindt bij de parkeerplaats een bord met daarop twee korte routes (3 en 4 kilometer), aangegeven door paaltjes met rode of blauwe symbolen. Wie wat langer van huis wil zijn, gaat naar de website klikprintenwandel.nl/wandelroutes/tungelerwallen-de-kleine-tocht voor de hier beschreven wandeling van 14 kilometer. Op de website is ook nog een uitgebreidere variant van 18 kilometer te vinden. De site biedt zeer gedetailleerde routebeschrijvingen, downloadbare kaarten en gpx-bestanden. Wij lopen op de routebeschrijving met als steuntje in de rug de gpx. Deze combinatie is aan te raden, voor die plekken waar het even gissen is (al is de routebeschrijving erg uitgebreid, er zijn altijd momenten van twijfel).

Houd je niet van continu kaartlezen, dan zijn de routes die aan de hand van rode of blauwe paaltjes zijn uitgezet ideaal. Deze twee korte routes leiden naar de nagebouwde Romeinse Brug. Een mooi onderdeel van onze route.

Wij starten vandaag bij de kerk aan de Tungeler Dorpsstraat, met onze rug naar de voordeur (je kijkt uit op een bushalte, aan de linkerhand is de begraafplaats). We gaan rechtdoor en volgen de routebeschrijving van de website klikprintenwandel.nl. Al gauw zien we de Romeinse Brug, die is nagebouwd nadat in het gebied in 2005 de resten van een houten brug uit de Romeinse tijd werden teruggevonden. Het was de eerste keer dat in Nederland resten van een dergelijke brug uit die tijd werden gevonden.

Diversiteit
Het mooie van deze wandeling is de diversiteit. De Romeinse Brug, het boerenleven rond Tungelroy, de Tungelerwallen met zijn bossen, heide en stuifzand (en heuvels!), het zit er allemaal in.

Hoogtepunt van de wandeling zijn echter de stukken langs de Tungelroyse Beek. Ruim twintig jaar geleden begon Waterschap Peel en Maasvallei de beek en het gebied te herstellen. Zo was de grond vervuild door de zinkfabriek in Budel. Er is onder meer gesaneerd, de beek mocht weer gaan meanderen en het zou een van de grootste beekhersteloperaties worden van Nederland. Het resultaat is adembenemend mooi, je hoeft niet in mineur te raken nu reizen naar andere landen niet kan of ten zeerste wordt afgeraden. Onze eigen provincie heeft nog genoeg verrassingen in petto.

Kijk voor meer wandelroutes op www.delimburger.nl/uitwandelen

Reageren? susan.joris@delimbuger.nl

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...