Skip to Content Skip to Index Page
Smalste stukje door andere ogen
Smalste stukje door andere ogen

Smalste stukje door andere ogen

Fietsen: het smalste stukje van Limburg door andere ogen

Smalste stukje door andere ogen
Door Ron Langenveld

Route 3 van 5 sterren
Startpunt: Dieteren, kruising Kerkstraat-Vleutstraat (naast de kerk).
Parkeren: bij de kerk.
Afstand: 45 kilometer (route voert deels door Duitsland).
Hoogteverschil: 80 meter.
Moeilijkheidsgraad: makkelijke vlakke route door landelijk gebied.
Bewegwijzering: knooppunten 11, 6, 9, 24, 2, 1, 31, 48, 47, 53, 43, 41, 18, 16, 11
Horeca: o.a. fietscafé Diecker Fahrradtreff in Saeffelen.

 

Een rondje dicht bij huis dit keer?
"Noodgedwongen. Toen ik wilde gaan fietsen bleken beide auto's thuis geclaimd door andere gezinsleden. En pogingen van mijn kant om daar verandering in te brengen dreigden uit te lopen op fysiek geweld. Er zat niks anders op dus. Niet dat het zo erg is overigens. Ik ben voor deze rubriek al eens vaker dicht bij huis gebleven. En dankzij de fietsknooppunten ontdekte ik toen verrassend mooie weggetjes waar ik tot mijn eigen verbazing nog nooit geweest was. Dat was deze keer niet anders."

Waar ben je precies geweest?
"Voor de verandering eens niet richting de heuvels in het zuiden, maar een route door het smalste stukje van Limburg. Vanuit Dieteren richting Maria Hoop en dan aan de Duitse kant van de grens richting Nieuwstadt weer terug. Eigenlijk had ik er ook nog een stukje België aan vast willen plakken. Limburg is hier maar een luttele vijf kilometer breed, waardoor je net als bij het drielandenpunt bij Vaals met gemak beide buurlanden kunt aandoen. Maar omdat de fiets-veren tussen Nederland en België uit de vaart zijn, werd dat een wat al te lange lus."

Vertel!
"Nou, meteen na het verlaten van Dieteren fietste ik dus al op een heel fraaie landelijke veldweg die mij volslagen onbekend was. Hoe kan het dat ik hier nog nooit eerder gefietst heb? En dat ging tot Maria Hoop zo door. Al herkende ik hier en daar natuurlijk wel een aantal plekken van eerdere fietstochten. Natuurgebied de Doort bijvoorbeeld, waar de in Nederland zeer zeldzame boomkikker voorkomt. Of trappistenklooster Lilbosch, waar je de Livar-varkens buiten heerlijk in de modder kunt zien liggen. Maar verder liep de route grotendeels over wegen en weggetjes die ik nog niet kende. En daardoor kijk je dan ook nét even met wat andere ogen naar de omgeving."

En wat je zag was de moeite waard?
"Vond ik wel. Groen, landelijk en vooral: heerlijk rustig. Al heeft de route wel duidelijk twee gezichten. Waarbij het stuk door Duitsland beduidend minder fraai is dan de route door Nederland. Het landschap ten oosten van de grens wordt gekenmerkt door enorme aaneengesloten akkers, ontdaan van elke overbodige beplanting. Voor de landbouwer ongetwijfeld efficiënt, maar voor fietsers of andere recreanten nou niet bepaald aantrekkelijk. Al kun je op de vaak kaarsrechte wegen tussen de akkers wel lekker ongehinderd doortrappen. Zo werd ik onder andere ingehaald door iemand op een tijdritfiets die diep over het stuur gebogen stevig aan het trainen was. Landschappelijk dieptepunt aan de Duitse kant is een flink windmolenpark waar je doorheen moet. Maar meteen daarna werd het decor alweer beter. En het is ook niet alleen kommer en kwel bij onze oosterburen. Na Saeffelen fiets je bijvoorbeeld een heel stuk door het dichte groen langs de Saeffeler Bach. Maar pas als je bij Millen de grens over gaat richting Nieuwstadt draait de omgeving écht bij."

Gelukkig maar!
"Inderdaad. Terug in Nederland fiets je onder meer over de fraaie paden in het IJzerenbos bij Susteren, onderdeel van de zogeheten 'groene taille' van Limburg. Bij Baakhoven is het dan nog heel even op de tanden bijten als je een stukje langs de A2 moet. Maar daarna keert de rust terug en peddel je slingerend door de velden en over de Geleenbeek weer terug richting Dieteren."

Kijk voor meer fietsroutes met gpx op www.delimburger.nl/uitfietsen

Jouw uitje op UitTipsLimburg.nl?

Plaats nu je uitje
Back to Top
Laden...